Aleşii PDL au părăsit şedinţa CJ Cluj, nemulţumiţi de modul în care se fac exproprierile la aeroport

de Adina Oşan, Vasile Magradean

Foto: Mediafax (Sorina Andreica)

Consilierii PDL au părăsit, joi, şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Cluj, în semn de protest faţă de modul în care conducerea instituţiei a decis să fie făcute exproprierile pentru noua pistă a aeroportului, acuzându-l pe şeful CJ,  Horea Uioreanu, că ar acţiona într-o "manieră fascistă".

Liderul consilierilor judeţeni ai PDL, Alexandru Coroian, a declarat, joi, că modul în care se iau deciziile la nivelul conducerii CJ este unul "revoltător" şi l-a acuzat pe preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu, că ar acţiona într-o "manieră fascistă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Asistăm la ceva de-a dreptul revoltător în ceea ce priveşte atât conducerea CJ, cât şi modul în care se iau deciziile aici. Avem de-a face cu o manieră fascistă în care Horea Uioreanu înţelege să conducă lucrările acestei şedinţe, ni se taie dreptul de a comunica, nu avem voie să ne spunem punctul de vedere. Este o manieră fascistă, ilegală şi doresc să protestăm prin părăsirea lucrărilor", a spus Coroian.

El a mai precizat că PDL susţine continuarea lucrărilor la pista aeroportului, dar după ce se face o nouă expertiză a terenurilor, majoritatea USL respingând propunerea.

"Poziţia noastră în ceea ce priveşte exproprierile de terenuri este clară şi fermă. Noi, PDL, susţinem continuarea lucrărilor la pistă, dar am propus o soluţie care să nu ducă la blocarea lucrărilor, şi anume de a face o nouă expertiză asupra terenurilor. Majoritatea USL a respins însă propunerea noastră. O nouă expertiză s-ar putea finaliza în două săptămâni, iar oamenii care au protestat în faţa CJ Cluj, nemulţumiţi de preţurile pe care le primesc în urma evaluării actuale, nu se vor mai simţi furaţi", a subliniat Coroian.

Potrivit acestuia, procedura de evaluarea a terenurilor derulată de CJ Cluj a fost compromisă, iar consilierii judeţeni ai PDL nu doresc să fie părtaşi la "o ilegalitate".

"Preţurile stabilite prin evaluarea din 2013 faţă de cea din 2010 sunt derizorii, nu se poate să avem preţuri mai mici decât jumătatea unui covrig, de 0,40 de lei pe metru pătrat de teren. Este revoltător", a comentat Alexandru Coroian.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, la rândul său, la finalul şedinţei, în care au fost adoptate mai multe hotărâri legate de exproprierile necesare construirii pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj, că toate deciziile au fost "foarte importante".

"Au fost mai multe hotărâri, foarte importante pentru finalizarea în toamna acestui an a noii piste a aeroportului, care să fie funcţională undeva până la 1 noiembrie. Prima hotărâre a fost de expropriere a unor terenuri care erau de utilitate publică, expropriere obligatorie ca să putem face funcţională această pistă. Al doilea proiect era pentru dezmembrarea a ceea ce s-a expropriat şi al treilea proiect este pentru construirea unui nou turn de control, care va deservi noua pistă", a explicat Horea Uioreanu.

Acesta a adăugat că în cadrul procedurii sunt vizate pentru expropriere 94 de parcele de teren, urmând a fi expropriate 130 de persoane.

La şedinţa CJ Cluj au participat mai mulţi proprietari din cartierul Someşeni din Cluj-Napoca, nemulţumiţi de preţul mic al despăgubirilor primite, care au spus că vor ataca hotărârile adoptate în contencios administrativ şi vor continua protestele.

Peste o sută de persoane, locuitori ai cartierului clujean Someşeni, s-au adunat, marţi, în faţa Consiliului Judeţean Cluj, având pancarte pe care scria: "Uiorene, nu uita, Clujul nu-i tarlaua ta, Someşeniul nu te vrea", "Expropriere - Da, Naţionalizare -Nu", "Liviu Dragnea a venit şi preţul terenului l-a trântit", "Uioreanu nu uita, Clujul nu-i păşunea ta", "V-am ales să guvernaţi, nu pe noi să ne furaţi".

"Nu suntem de acord cu subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate în vederea construirii pistei aeroportului. În 2010, era evaluat la 12 euro un metru pătrat în extravilanul Clujului, iar acum a fost evaluat la 2 euro. În extravilanul comunei Apahida, a scăzut de la 8 euro pe metrul pătrat la 40 de bani. Este o adevărată hoţie şi nu suntem de acord cu aşa ceva, cât timp preţul pieţei este de 30 - 50 de euro pe metrul pătrat", a spus unul dintre proprietarii de teren, Eugen Pintea, care are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Oamenii nemulţumiţi au ameninţat că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului şi au spus că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a spus că instituţia pe care o conduce nu poate să satisfacă doleanţele proprietarilor de terenuri, pentru că ar încălca legea.

"Practic, dânşii vor să le plătim despăgubiri la preţul pe care terenurile îl aveau în anul 2010. Noi avem Raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, aşa cum prevede art. 11 alin. 7 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate şi actualizate de camerele notarilor publici, aşa cum prevede art. 11 alin. 8 al Legii amintite. Prin urmare, nu avem cum să plătim persoanelor expropriate în acest moment preţul pe care îl aveau terenurile în anul 2010. Eu sunt aici să respect legea", a spus Uioreanu.

El a subliniat că pentru continuarea lucrărilor de construire a noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca s-a procedat la exproprierea pentru cauză de utilitate publică a mai multor terenuri aflate pe traseul acestui obiectiv de investiţii, pe etape, în conformitate cu calendarul de derulare a lucrărilor.

"La această dată se fac exproprierile aferente etapei a doua, prelungirea pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri", a precizat şeful CJ Cluj.

Sum alocată de CJ Cluj pentru exproprierea celor 94 de parcele de teren este de 22 de milioane de lei.

În luna iunie, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat "ultra supărat şi îngrijorat" de modul în care Consiliul Judeţean Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, avertizând că există riscul ca aceasta să nu fie funcţională în 15 octombrie, conform graficului.

Liviu Dragnea spunea că nu a fost informat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj asupra existenţei unor probleme legate de exproprierile de terenuri şi de finanţarea lucrării.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

În 28 mai, Consiliul Judeţean Cluj anunţa că a alocat, în acest an, 17,5 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru plata unor exproprieri de terenuri în zona Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, unde se lucrează la prelungirea pistei, urmând ca de bani să beneficieze circa 150 de proprietari.

 
Tag-uri:
pdl
,protest
,exproprieri

 

Versiune mobil | completa