Aproape 4.000 de clujeni beneficiază de pensii internaţionale, cea mai mică fiind de 12 lei

de Pacala Dana - Mediafax, Vasile Magradean

Foto: Publimedia (Octav Ganea)

Şeful Serviciului Comunicare din cadrul Casei Judeţene de Pensii Cluj, Adriana Mocanu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că aproape jumătate din pensiile internaţionale se plătesc unor persoane care au domiciliul în Ungaria.

"În prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Cluj sunt înregistrate 3.805 dosare de pensii internaţionale, cele mai multe provenind din Ungaria - 47 la sută, Germania - 18 la sută sau Spania - 10 la sută. Cea mai mare pensie internaţională în judeţul Cluj este de 1.973 de lei brut, persoana care beneficiază de ea având domiciliul în Austria, iar cea mai mică pensie internaţională este de 12 lei net şi este plătită unei persoane care are domiciliul în Ungaria şi căreia i s-a recunoscut o vechime în muncă în România de trei ani şi ăase luni. În principiu, aceste persoane beneficiază de pensii şi în ţara de domiciliu, iar în conformitate cu legislaţia în vigoare nu se acordă indemnizaţia minimă social', de 350 de lei, pentru persoanele care nu au domiciliul pe teritoriul ţării noastre", a spus Mocanu.

Potrivit acesteia, banii se trimit în conturi deschise la o bancă internaţională.

Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării la UE, România aplică prevederile regulamentelor comunitare în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială.

"Instrumentele juridice prevăd ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale UE, precum şi în statele cu care România are încheiate convenţii sau acorduri - de exemplu Canada, Turcia, Israel, Republica Moldova - privind acordarea drepturilor de pensie, instituţiile competente din ţările respective vor avea în vedere aplicarea propriei legislaţii. Ca urmare, dacă o persoană a lucrat în România şi în altă ţară, va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, în cazul îndeplinirii condiţiilor privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzute în legislaţia din domeniul asigurărilor sociale din aceste două state. Astfel, un beneficiar va primi o pensie, calculată proporţional, acordată de fiecare din cele două state în care a lucrat", a explicat Mocanu.

Numărul total al pensionarilor din judeţul Cluj era, la sfârşitul lunii aprilie, de 177.768 de persoane, cu 658 de persoane mai puţin faţă de sfârşitul lunii decembrie 2012.

 

 

Versiune mobil | completa