Au furat afacerea patronului: Un om de afaceri clujean, condamnat în primul caz de piraterie software dovedit în Bihor

BUNI, DAR RĂI. După ce s-au remarcat la Sintezis în Oradea şi au „băgat la cap” toate informaţiile ce ţineau de proiectul Hostware, dezvoltat în premieră în ţară de firma orădeană, Korosi Şandor (foto dreapta) şi Zold Ludovic (foto stânga) au dat cu tifla firmei care i-a instruit, şi s-au asociat cu un dealer autorizat Sintezis din Cluj, Claudiu Jeler (mijloc), care le-a asigurat şi suportul financiar

Primul caz de piraterie software dovedit de procurorii bihoreni a fost confirmat şi printr-o primă sentinţă în instanţă, la Tribunalul Timiş. Doi informaticieni care au lucrat la firma orădeană Sintezis, dar şi asociatul lor, clujeanul Claudiu Jeler, care le-a asigurat suportul financiar, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 200.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorul Viorel Gavra, acum şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în 2004, Korosi Şandor şi Zold Ludovic erau angajaţi cu vechime ai firmei Sintezis Birotica, perioadă în care au fost trimişi la tot felul de cursuri de perfecţionare şi seminarii atât în ţară cât şi în străinătate. Când în 1998 Sintezis a făcut un un contract cu compania Hostware Kft Ungaria pentru traducerea, adaptarea la legislaţia română şi implementarea pe piaţă a unui soft folosit în hoteluri şi localuri, Korosi şi Zold au devenit coordonatorii exclusivi ai proiectului. "La data respectivă, produsul Hostware era în dezvoltare şi în Ungaria, dar Sintezis a decis să participe la realizarea programului şi în română", se menţionează în rechizitoriu.

Sintezis nu doar că a contribuit la dezvoltarea proiectului cu firma ungară, dar practic l-a refăcut de la zero, în româneşte. Au fost necesari cinci ani de muncă la foc continuu. Deşi firma a omologat programul şi s-a înregistrat ca distribuitor la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Korosi şi Zold au "furat" pur şi simplu programul, prin simpla plecare de la firmă.

Erau singurii de la Sintezis care aveau totul în cap şi ştiau şi cum să îl dezvolte, aşa că, profitând de faptul că de la 1 ianuarie 2005 urma să se facă denominarea leului şi toate programele de contabilitate trebuiau adaptate, cei doi au demisionat strategic, unul în august, iar celălalt în septembrie 2004. Gavra a notat că "au făcut demersuri pentru înfiinţarea noii societăţi (Genetyp Solutions SRL din Cluj - n.r.) încă în timpul în care au fost încadraţi la Sintezis". Orădenii îşi găsiseră şi aliatul potrivit, cel de-al treilea asociat în Genetyp: clujeanul Claudiu Jeler, un afacerist versat, vechi dealer autorizat al Sintezis care distribuia printre altele şi Hostware. El a fost de fapt creierul operaţiunii şi cel care a sărit cu banii.

Pe ascuns

Şmecheria celor trei a fost probată atât de constatările ORDA şi prin expertizele contabile şi ştiinţifice, care relevă nu doar că vânduseră programul fără să-l aibă înregistrat, dar şi faptul că softul Genetyp semăna izbitor cu cel făcut de Sintezis. Atât manualele, cât şi meniurile, cu mici excepţii, erau identice!

În timp ce Genetyp, având prin cei doi orădeni conexiunile făcute în Ungaria, a obţinut de la Hostware drepturile de vânzare pentru România şi a făcut bani grei, firma orădeană a trebuit să renunţe la produs, pentru că nu mai avea cine să-l instaleze şi să facă service-ul clienţilor. Culmea ironiei, Sintezis a ajuns să îşi trimită vechii clienţi chiar la Genetyp!

Într-un final, Korosi, Zolt şi Jeler au fost trimişi în judecată pentru piratarea programului de contabilitate, iar după patru ani de amânări, strămutări şi tergiversări, Tribunalul Timiş a dat o primă soluţie, condamnându-i la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, punându-i sub supraveghere timp de 5 ani şi obligându-i să achite firmei Sintezis despăgubiri de 900.000 de lei, adică peste 200.000 de euro.

Primii dovediţi

Procurorul Viorel Gavra afirmă că Jeler, Korosi şi Zold sunt primii inculpaţi trimişi în judecată pentru piraterie software din judeţul Bihor. "Este primul proces de acest gen şi s-a şi pronunţat o primă sentinţă. S-a făcut apel atât de către Parchetul Timişoara, care a apreciat că mai trebuia trecut un aspect de ilegalitate, cât şi de învinuiţi", a declarat Gavra.

În timp ce Koroşi şi Zold nu au putut fi contactaţi, afaceristul clujean Claudiu Jeler susţine că toate acuzaţiile sunt nefondate, iar condamnările nedrepte. "O să fim achitaţi, pentru că toată povestea e o minciună", susţine Jeler, adăugând ofensiv şi iritat, că nici el şi nici asociaţii lui nu au comis vreo ilegalitate sau imoralitate.

Afirmând, în esenţă, că atât sentinţa cât şi rechizitoriul sunt nelegale, pentru că faptele lor nu au de-a face cu dreptul de autor, omul a susţinut că ancheta Parchetului a favorizat firma orădeană şi că procurorul a desconsiderat o "expertiză concludentă", care ar fi făcut lumină în caz. "Sintezis a avut contract până în 2004 cu Hostware din Ungaria, pe care l-a pierdut în favoarea noastră. Toată tevatura a pornit din orgoliu şi ranchiună, dar până la urmă nu se va termina cum vor ei, pentru că de aceea este justiţie", susţine Jeler.

Contactat pe această temă, patronul Sintezis, Andrei Bondor, a declarat că acest proces are menirea să atragă atenţia societăţii informatice "asupra legislaţiei în vigoare, care este slaba". "E regretabil că persoane pe care le creşti pe lângă tine pot să îţi ducă munca pe un stick sau pe un CD, prejudiciindu-te cu milioane de euro. Ca angajator, nu eşti deloc protejat împotriva acestor atacuri", a declarat Andrei Bondor, patronul Sintezis. Următorul termen al procesului va avea loc luna aceasta, la Curtea de Apel Timişoara.

 

 

Versiune mobil | completa