Avocaţii clujeni le-au dat note ca la şcoală judecătorilor şi i-au premiat pe trei dintre ei

Preşedintele Curţii de Apel, Valentin Mitea, unul dintre cei trei judecători premiaţi, şi-a primit diploma de la decanul Baroului Cluj, Gidro Stanca / Foto: Aida Ilie

La Cluj, activitatea şi comportamentul judecătorilor au fost monitorizate nu numai de reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi de cei care fac rapoarte către comisiile de specialitate de la Bruxelles, ci şi de avocaţi.

 

Cei aproape 500 de avocaţi din Baroul Cluj i-au monitorizat pe judecători şi, pe baza unui chestionar primit în cursul lunii februarie, le-au dat note. Întrebările din chestionar se refereau la relaţia pe care magistraţii o au în timpul şedinţelor de judecată cu avocaţii, dar şi cu părţile implicate într-un proces.

 

Avocaţii erau întrebaţi de felul în care judecătorii se comportă cu ei, dacă dosarele le sunt luate la prima strigare ori sunt împinse spre sfârşitul zilei, dacă în timpul şedinţelor magistraţii respectă principiul contradictorialităţii ori dacă îi lasă să-şi ducă pledoaria până la capăt. Avocaţii au mai fost întrebaţi şi dacă judecătorii sunt calmi cu ei, dar şi cu părţile implicate în proces.

 

Pe baza acestui chestionar, avocaţii au fost puşi să le dea note magistraţilor de la cele trei instanţe - judecătorie, tribunal şi curtea de apel - de la 1 la 10. Iar rezultatele au fost prezentate, vineri, la cea de-a doua ediţie a Zilelor Baroului Cluj, eveniment ce s-a desfăşurat în sala "Europa" a Casei de cultură a studenţilor".

 

Cei mai populari judecători clujeni au fost prezentaţi în faţa unei săli arhipline de avocaţi chiar de către decanul Baroului Cluj, Gidro Ioana Stanca. "A fost un concurs în care concurenţii n-au ştiut că sunt monitorizaţi. Avocaţii au fost puşi să le dea note magistraţilor de la 1 la 10. Mărturisesc că această idee, una inedită, am copiat-o de la Zilele Baroului din Barcelona, desfăşurate anul trecut la care am luat parte alături de un coleg de-al nostru", a spus decanul Baroului Cluj, care, mai apoi, i-a anunţat pe cei trei câştigători.

 

La judecătorie, cel mai popular magistrat a fost ales Alina Neamţ, la tribunal Cristi Dănileţ, iar la curtea de apel însuşi preşedintele instanţei, Valentin Mitea. Alina Neamţ şi Valentin Mitea au fost prezenţi la eveniment şi şi-au luat diplomele din mâna decanului. Cristi Dănileţ a anunţat că nu poate lua parte la acţiunea baroului, fiind prins într-un alt eveniment.

 

Reprezentanţii Baroului au spus că monitorizarea activităţii judecătorilor face parte dintr-un proiect-pilot intitulat "Evaluarea calităţii în justiţie" şi că judeţul Cluj a fost ales primul din ţară.

 

"Proiectul continuă în judeţul Timiş, iar în următoarea etapă judecătorii ne vor monitoriza ei pe noi şi ne vor da note. Cu acest proiect vrem să îmbunătăţim actul de justiţie, dar şi să facem ca relaţia judecător - avocat să nu mai fie atât de tensionată", a explicat avocata Andrea Petcu, care s-a ocupat de acest proiect. 

 

Şi de data asta, avocaţii au dovedit că sunt versaţi şi au decis că nu trebuie să dea totul din casă. Ei i-au prezentat pe cei trei "cei mai populari" judecători clujeni, dar au evitat, strategic, să-i citeze şi pe cei din coada listei. Ştiu ei de ce. Doar tot cu ei vor intra în sală...

 

 

 

 

 

Versiune mobil | completa