Campanie pentru reducerea numărului câinilor pierduţi, prin microcipare, lansată în premieră la Cluj

de Andreea Tobias, Vasile Magradean

Foto: Publimedia//Shutterstock

O campanie de informare şi educare a populaţiei cu privire la cea mai eficientă metodă de identificare legală a câinilor cu stăpâni - microciparea înregistrată - a fost lansată, sâmbătă, la Cluj, în premieră naţională, scopul fiind acela de a se reduce numărul animalelor pierdute.

Campania a fost lansată de o asociaţie de protecţie a animalelor din Cluj-Napoca, în colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari şi Asociaţia Chinologică.

Alina Banu, organizator al campaniei din partea Asociaţiei NUCA Animal Welfare, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că microcipul reprezintă singura modalitate certă de stabilire a deţinătorului de drept în cazul furtului unui câine.

"Am lansat la Cluj-Napoca o campanie de informare şi educare a populaţiei cu privire la cea mai eficientă şi mai sigură metodă de identificare legală a câinelui - microciparea înregistrată, dar şi a modului în care câinii pierduţi de stăpânii lor pot ajunge acasă. Campania nu se adresează doar deţinătorilor de câini sau celor care doresc să deţină unul, ci tuturor celor care găsesc un câine şi doresc să îl redea proprietarilor, precum şi tuturor iubitorilor de animale. Astfel, sperăm ca, în timp, să se ajungă la schimbarea mentalităţii generale privitor la identificarea tuturor câinilor cu stăpân. Microcipul reprezintă singura modalitate certă de stabilire a deţinătorului de drept în cazul furtului unui câine. În cadrul campaniei, vom împărţi flyere în zonele din oraş în care proprietarii îşi plimbă câinii şi, ulterior, la concursurile canine, dar vom avea şi discuţii cu locuitorii despre importanţa microcipării câinilor. Prin anvergura ei, această campanie reprezintă o premieră la nivel naţional", a spus Banu.

Potrivit acesteia, organizatorii speră ca în urma campaniei să se reducă numărul de câini pierduţi şi ai căror deţinători nu mai pot fi identificaţi, "ajungând astfel să îngroaşe în mod involuntar numărul câinilor fără stăpân".

"Sperăm să reducem şi numărul cazurilor de câini furaţi, al vânzărilor ilegale şi al adopţiilor dublate. Suntem siguri că fiecare deţinător de câini va înţelege că siguranţa animalului depinde şi de microciparea înregistrată. Noi urmărim şi crearea unei baze de date online la nivel naţional care să cuprindă toţi câinii înregistraţi. În cazul găsirii unui câine, persoana care l-a găsit îl poate duce la cel mai apropiat cabinet veterinar, prin scanare se află numărul microcipului, iar prin accesarea bazei de date online se poate afla cine a pierdut câinele, astfel încât acesta să ajungă din nou acasă”, a afirmat Alina Banu.

Aceasta a adăugat că asociaţia pe care o reprezintă susţine şi adoptarea unui proiect legislativ privind obligativitatea microcipării câinilor cu stăpân la nivel naţional.

Microciparea este o manoperă medicală nedureroasă care poate fi efectuată la orice cabinet veterinar, precum şi la Asociaţia Chinologică, în cursul căreia un microcip de mici dimensiuni, biologic inert, este introdus printr-o injecţie sub pielea animalului, în zona capului sau a omoplatului.

Conform statisticilor, 8 din 10 câini cu stăpân se pierd cel puţin o dată în viaţă în România, iar şansele ca aceştia să îşi regăsească stăpânul sunt de 90 la sută în cazul în care sunt microcipaţi şi înregistraţi, comparativ cu 20 la sută pentru restul.

Microciparea înregistrată a câinilor cu stăpân este obligatorie în mai multe state europene, printre care Austria, Olanda sau Elveţia, în timp ce în România se estimează că procentul câinilor microcipaţi este de doar 2 la sută.

Campania Asociaţiei NUCA Animal Welfare beneficiază de susţinerea Colegiului Medicilor Veterinari, a cabinetelor veterinare şi a Asociaţiei Chinologice din Cluj-Napoca.

 
Tag-uri:
câini
,campanie
,

 

Versiune mobil | completa