Centrul financiar-bancar din Cluj a primit aviz pentru un turn cu 15 etaje

Planul viitorului Europa Business Center

După ce săptămâna trecută Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a stabilit regulile pentru realizarea unui centru financiar-bancar în municipiu, joi, a fost aprobat proiectul de realizarea a primului imobil care va fi construit în acest centru.

Este vorba despre proiectul companiei SC Europa Bussines Center SRL de realizarea a unui imobil de 15 etaje pe strada Ploieşti, una dintre străzile care se încadrează în arealul de 14 hectare ale centrului financiar-bancar. Imobilul va avea aproximativ 11.000 de metri pătraţi construiţi. "Numai clădirea va costa 10 - 11 milioane de euro, însă după ce vor fi realizate şi dotările şi montat mobilierul se va ajunge la aproximativ 15 milioane de euro. Se vor face finisaje speciale conform cu standardele unei clădiri financiar-bancare. Clădirea va fi placată cu sticlă. Se vor instala 3 lifturi", a susţinut Marian Munteanu, arhitectul firmei care a realizat proiectul, SC Constrex.
Preşedintele Imofinance, Iosif Pop, a estimat proiectul la 12-15 milioane de euro. În ceea ce priveşte timpul de realizare acesta a precizat: "Întrucât avem deja cereri atât pe partea de birouri, cât şi pe cea de apartamente, vom căuta soluţii rapide de construcţie. Sperăm că după ce vom obţine autorizaţia de construire, în aproximativ 2 luni şi jumătate, într-un an şi jumătate proiectul să fie finalizat", a susţinut Pop.
Investitorul, SC Europa Bussines Center SRL, este o firmă înfiinţată de către grupul Imofinance, condus de clujeanul Iosif Pop, care a şi iniţiat proiectul realizării unui centru financiar-bancar la Cluj.

La competiţie cu clădirea BRD


Terenul pe care se va ridica imobilul are aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea două subsoluri rezervate pentru 75 de locuri de parcare. Imobilul va fi împărţit în două: etajele inferioare vor fi folosite pentru birouri şi servicii, iar ultimele niveluri vor fi transformate în apartamente de serviciu. Spaţiile de birouri însumează aproape 6.000 de metri pătraţi, în timp ce cele 14 apartamente de lux însumează 2.555 de metri pătraţi. Parterul va fi ocupat spaţii de servicii şi birourri, în timp ce etajele 1- 9 vor fi ocupate exclusiv de birouri. Fiecare nivel dintre acestea are aproximativ 800 de metri pătraţi. Etajele 9 - 15 sunt rezervate exclusiv pentru apartamente de serviciu, câte două pe nivel, având 182 de metri pătraţi fiecare. "Clădirea va fi la concurenţă că clădirea BRD. Va fi mai înaltă, având aproximativ 60 de metri. Se vor realiza finisaje speciale", a susţinut Munteanu.

Probleme cu vecinii

Pentru obţinerea autorizaţiei de construire, planul avizat, joi, de către Comisia de Urbanism a Primăriei cluj-Napoca va trebui să obţină acordul Autorităţii Aeronautice Civile şi alte avize. Totodată, vecinii viitoarei construcţii au făcut mai multe sesizări, în martie şi noiembrie 2007, prin care arătau că ar trebui consultaţi în legătură cu realizarea unor imobile de mari dimensiuni în zona respectivă.
Dacă, iniţial, membrii Comisiei au solicitat revenirea cu proiectul după ce vor fi completate schiţele şi după ce se va realiza o dezbatere publică, când s-a trecut la vot, proiectul a fost aprobat fără rezerve, cu numai două voturi împotrivă. "Celelalte avize vor fi aduse în momentul când se va cere autorizaţia de construire. Din punct de vedere urbanistic proiectul este în regulă şi a fost avizat. Pentru obţinerea autorizaţiei de constuire va fi nevoie şi de avizul Autorităţii Aeronautice Civile şi de alte avize", a susţinut viceprimarul Adrian Popa. În legătură cu dezbaterea publică, Popa a precizat: "Dacă cineva are reclamaţii cu privire la acest proiect va putea să vină în momentul votării planului în cadrul Consiliului Local. Din punct de vedere urbanistic totul este în regulă".
 

 

Versiune mobil | completa