Cercetătorii şi profesorii de la UBB şi USAMV cer impozit pentru câinii cu stăpân nesterilizaţi

de Pacala Dana - Mediafax, Vasile Magradean

Foto: Mediafax (Cristian Radu Nema)

Cercetători şi profesori de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi de la Medicină Veterinară cer impunerea unui impozit pe câinii cu stăpân nesterilizaţi, ca soluţie pentru reducerea numărului de animale de pe străzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul veterinar Andrei Mihalca, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi membru al Institutului de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal Cluj - a cărui activitate se desfăşoară în laboratoare ale USAMV şi UBB -, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că institutul cere autorităţilor judeţene, dar şi naţionale impunerea unui impozit pe câinii nesterilizaţi, pe care să îl plătească proprietarii, fiind vorba despre o soluţie care "ar rezolva problema înmulţirii câinilor cu stăpân, pentru că sursa cea mai mare de câini comunitari o reprezintă câinii cu stăpân".

"Proprietarii sunt cei care le dau drumul pe străzi. Câinii lor fac pui, iar proprietarilor le este milă şi îi lasă la marginea drumului. De asemenea, milităm pentru ca aceste animale, după ce sunt prinse, să nu fie lăsate înapoi pe stradă, pentru că re-eliberarea lor pe străzi nu este o soluţie. Un câine eliberat pe stradă prezintă aceleaşi riscuri, şi anume faptul că transmite boli sau muşcă", a spus Mihalca.

El a subliniat că eutanasierea este o soluţie de luat în calcul în cazul unui câine care nu se poate reintegra sub nicio formă şi nu i se găseşte un proprietar, dacă animalul este bolnav, bătrân, agresiv sau prezintă risc de îmbolnăvire la om.

Psihologul Alina Rusu de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că institutul propune Ministerului Educaţiei inserarea în manualele de cultură civică sau ştiinţe naturale a câtorva pagini legate de ce înseamnă "deţinerea responsabilă a animalelor şi ce înseamnă interacţiunea optimă cu animalele de lângă noi".

"Aici vom include nu doar interacţiunea cu câini şi pisici, ci şi faţă de alte animale. Noi, la institut, suntem dispuşi să oferim elemente de bază de dresaj pentru câinii adoptaţi, oferim consultanţă ştiinţifică pentru cei care vor să deţină câini comunitari", a subliniat Rusu.

O taxă pentru proprietarii de câini care nu îşi sterilizează animalele va fi aplicată din 1 ianuarie 2014, în Bucureşti, conform unei hotărâri a CGMB din luna mai. Astfel, bucureştenii care au câini şi nu îi declară până la sfârşitul acestui an vor putea fi amendaţi cu 3.000 de lei, din ianuarie 2014, iar cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei. O decizie privind instituirea unei astfel de taxe a fost adoptată şi la Oradea.

Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal a fost înfiinţat la Cluj-Napoca la jumătatea anului 2012 şi reuneşte câteva zeci de cercetători şi cadre didactice de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi de la Grădina Zoologică din Turda.

Institutul se ocupă de "cercetarea şi promovarea interacţiunii optime cu animalele - cele de companie, de la fermă, din grădini zoologice şi sălbatice".

"Scopul ICIOA este de a oferi un cadru structurat de promovare a cercetării, practicii clinice şi educaţiei, în vederea optimizării interacţiunii om-animal. Ca domenii de activitate, vorbim despre cercetări pe diverse teme, cum sunt indicatori ai stresului şi ai stării de bine a animalelor, calitatea vieţii animalelor, terapia asistată de animale în cazul copiilor care suferă de autism. De asemenea, urmărim şi analizăm şi riscurile asupra sănătăţii omului în cazul bolilor transmise de animale", a explicat Andrei Mihalca.

Cercetările desfăşurate de specialiştii institutului au loc în laboratoarele USAMV şi UBB.

 
Tag-uri:
institut
,câini
,soluţii

 

Versiune mobil | completa