Circa 20 de activişti ecologişti au pornit din Cluj, într-un marş de 137 km, până la Roşia Montană

de Pacala Dana - Mediafax, Vasile Magradean

Foto: Mediafax (Raul Stef)

Circa 20 de activişti ecologişti, membri ai organizaţiei "Salvaţi Roşia Montană", au pornit, miercuri, din Cluj-Napoca, într-un marş de 137 de kilometri, până la Roşia Montană, ca formă de protest faţă de proiectul exploatării miniere aurifere din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la marş s-au adunat, miercuri dimineaţă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere şi afişe cu mesaje precum "Stop gold mining" şi "Pas cu pas salvăm Roşia Montană".

"Scopul marşului de solidaritate cu Roşia Montană este de a ne arăta susţinerea faţă de comunitatea de pe Valea Arieşului, care se confruntă cu problema exploatării miniere aurifere de la Roşia Montană. Marşul nostru este şi o altă formă de protest faţă de proiectul exploatării. Marşul simbolizează refuzul faţă de distrugerea Roşiei Montane prin minerit. Vom merge pe jos, timp de şapte zile, pe o distanţă de 137 de kilometri, până la Roşia Montană, unde vom participa la festivalul FânFest. Pe traseu ni se vor alătura şi alte persoane", a spus Andreea Moisil, participantă la marş.

La rândul său, o altă participantă la acţiune a subliniat că activiştii ecologişti se opun proiectului minier aurifer de la Roşia Montană considerând că acesta este "foarte rău pentru comunitatea de acolo, pentru că distruge mediul, natura, patrimoniul şi istoria".

Participanţii la marş vor străbate în următoarele zile localităţile Turda, Buru, Sălciua, Lupşa, Câmpeni, urmând să ajungă la Roşia Montană în 13 august.

Guvernul şi compania canadiană Gabriel Resources negociază creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Compania a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta privind includerea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de alte proiecte, în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă, se arăta într-un comunicat al Gabriel, din luna iulie.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat de Guvern şi este prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Beneficiile pentru România citate în planul autorităţilor ca fiind de până la 78% din ceea ce generează proiectul reprezintă estimări privind cheltuieli directe şi indirecte cu contractorii şi furnizorii în România, împreună cu taxe (atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi), precum şi distribuirea de profituri statului român şi sunt bazate pe anumite presupuneri pe termn lung, tehnice, financiare, economice şi altele, inclusiv cele pentru preţurile materiilor prime (precum o cotaţie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) şi rate ale cursului de schimb, nota compania canadiană.

"Beneficiile respective presupun şi o majorare a participaţiei statului român în proiect la maxim 25% şi o rată a redevenţei de 6% din venituri, fixă pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt în prezent în negociere cu Guvernul", se arăta în comunicat.

Compania este "încurajată în mod deosebit" de includerea proiectului în planul autorităţilor române, dar rămâne în discuţii avansate cu Guvernul privind participaţia statului şi nivelul redevenţei. Gabriel speră la o încheiere în scurt timp a negocierilor, care includ şi aspecte precum garnţii de mediu, o extindere a licenţei miniere, precum şi alte prevederi legale şi fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

 
Tag-uri:
marş
,roşia montană
,

 

Versiune mobil | completa