Circa 60.000 de spectatori au participat la Festivalul Peninsula, desfăşurat la Cluj. Ediţiile de la Târgu Mureş au avut mai mult succes

de Adina Oşan, Vasile Magradean

Foto: Facebook//Peninsula - Félsziget Official

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului Peninsula transmis luni, pe lângă cele patru scene principale amplasate pe Valea Gârbăului, publicul a putut participa la concerte şi petreceri şi în alte locuri din oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"60.000 de vizitatori au participat la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Peninsula, care a avut loc pentru prima dată în Cluj-Napoca. Pe scenele Peninsula au urcat staruri internaţionale precum Paul Kalkbrenner, Alborosie, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Ska-P, Marky Ramone’s Blitzkrieg, Modestep, N.O.H.A., Camo&Krooked, Benga, Pete Tong, Umek sau Rotfront, dar evenimentul a reunit şi foarte multe staruri autohtone şi talente mai puţin cunoscute printre cele 140 de concerte. Pe lângă cele patru scene principale, mai multe locaţii alternative au oferit publicului concerte şi petreceri", se arată în documentul citat.

Purtătorul de cuvânt al Festivalului Peninsula, Camelia Lepedus-Sisko, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că cifra vizitatorilor a fost cu aproape 20.000 mai mică decât cea înregistrată anul trecut, la ultima ediţie desfăşurată la Târgu Mureş.

"În 2012 am avut la Târgu Mureş 79.000 de vizitatori. Credem că numărul mai redus înregistrat în acest an ţine de schimbarea locaţiei festivalului, de faptul că ne-am adresat unui public nou, dar şi de problemele pe care le-am înregistrat cu aducerea unor trupe, din cauza unor sponsori care nu şi-au onorat obligaţiile. 60.000 de vizitatori la prima ediţie de la Cluj-Napoca nu este o tragedie. Noi avem o strategie pe trei ani şi urmează să facem o analiză în perioada următoare", a spus Lepedus-Sisko.

Reprezentanţii organizatorilor au precizat că cel mai numeros public la Scena Mare a fost la concertul susţinut, joi, în prima zi a festivalului, de către Paul Kalkbrenner.

"La Kiss Terrace, trupa Modestep a atras cei mai mulţi peninsulari, iar la Freedom Music Arena, Şuie Paparude a reuşit să facă, din nou, cea mai bună petrecere. La fel ca în fiecare ediţie, Festivalul Peninsula şi-a surprins şi anul acesta publicul cu o apariţie mai puţin cunoscută, dar care a ajuns să fie foarte apreciată, trupa italiană The Sweet Life Society", se subliniază în comunicatul festivalului.

Pe lângă concerte, la Peninsula au avut loc spectacole de piese de teatru, mese rotunde, expoziţii, proiecţii de film, stand-up comedy, programe oferite de ONG-uri, dar şi activităţi sportive şi distractive.

"Festivalul Peninsula, adept al multiculturalismului şi al dialogului interetnic, a atras atenţia, în parteneriat cu mişcarea «Da, poftiţi! - Igen, tessek!» asupra multilingvismului punctelor de vânzare din cadrul evenimentului. Cu ajutorul tăbliţelelor aşezate la standuri, vânzătorii au putut semnaliza servirea în română, maghiară şi engleză. Unităţile economice au avut propria lor tăbliţă, care a putut fi modificată periodic, în funcţie de limba personalului de serviciu. Indicatoarele le-au fost de folos atât comercianţilor, care şi-au vândut mai uşor produsele, cât şi clienţilor, care şi-au folosit limba maternă şi au economisit, astfel, timp. Patronii au solicitat numai 21 de indicatoare în română şi engleză şi unul singur exclusiv în limba română. Astfel, majoritatea covârşitoare a tăbliţelor a arătat că servirea la Peninsula se face în trei limbi", au menţionat organizatorii.

Festivalul Peninsula a avut loc între 18 şi 21 iulie în Cluj-Napoca, pe Valea Gârbăului, după zece ani în care evenimentul a fost organizat doar la Târgu Mureş.

 

 

Versiune mobil | completa