Consiliere genetică, în premieră naţională la Cluj

Studenţii clujeni vor avea din toamnă posibilitatea, în premieră naţională, de a urma un Master în cadrul Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. Este vorba despre un masterat în Consiliere Genetică, care a fost aprobat joi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

"Întâi de toate trebuie să se înţeleagă că o consiliere genetică psihologică este diferită de consilierea medicală genetică. În cazul masterului este vorba de anume intervenţii psihologice pentru modificarea comportamentului în cazul unor pacienţi cu boli genetice sau oferire de sfaturi pentru o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor", a explicat Daniel David, doctor în psihologie, şeful catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie. Ideea acestui master a venit după ce Daniel David a văzut, în urmă cu 6 ani, cum se aplică consilerea genetică la Mount Sinai School of Medicine din New York, introducerea lui la Facultatea de Psihologie din Cluj fiind făcută gradual, masterul fiind precedat de organizarea de workshopuri şi apoi a unui curs specializat.

Conform şefului de catedră, masterul va fi realizat în parteneriat cu Universitatea de Medică şi Farmacie " Iuliu Haţieganu", mai exact cu Catedra de Genetică.

"Este un master interdisciplinar care acoperă domenii precum psihologie, medicină şi biologie, fiind recomandat în special absolvenţilor de Psihologie, Medicină Generală, Ginecologie, dar şi viitoarelor asistente. Va avea o durată de doi ani, va fi la zi, dar pe un sistem modular şi acum lucrăm să îl transformăm într-un master european", a explicat Alina Rusu, etolog şi specialist în psihologie evoluţionistă, lector la Universitatea "Babeş-Bolyai".

În ce cazuri are aplicabilitate consilierea genetică? "În cazul unei femei la care se descoperă infertilitatea, trebuie ca vestea să fie dată într-un anumit fel, deoarece se poate ajunge până la sinucidere. Aici intervine consilierul genetic. De asemenea, în cazul unei familii cu un copil ce suferă de sindromul Down, un consilier genetic va putea consilia familia şi calcula care este riscul ca boala să apară din nou", a oferit câteva exemple Alina Rusu.

Pe viitor fiecare cabinet medial ar trebui să aibă un astfel de consilier genetic, mai spun psihologii clujeni.

 

 

Versiune mobil | completa