Deciziile judecătorilor vor putea fi citite pe internet

La conferinţa de joi, privind lansarea proiectului Jurindex, au participat şi preşedintele CSM, clujeanul Virgil Andreieş, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, precum şi judecători, politicieni şi personalităţi de marcă din Justiţie / Foto: Bogdan Maran / Mediafaxfoto

Toate hotărârile instanţelor de judecată pronunţate de judecătoriile, tribunalele şi curţile de apel din România vor putea fi vizualizate online, conform unui proiect denumit Jurindex, iniţiat de mai mulţi judecători şi ong-uri cu activitate în domeniul justiţiei.

 

Proiectul Jurindex a fost iniţiat la sfârşitul anului trecut de către preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, iar până azi, când în Aula Universităţii Româno-Americane, din Bucureşti, a avut loc prima conferinţă ce-a vizat lansarea sa oficială, au fost publicate aproape 90.000 de hotărâri pronunţate de cele 16 curţi de apel din ţară.

 

Potrivit judecătorului clujean Cristi Dănileţ, care este parte al acestui proiect ca reprezentant al ong-ului SoJust, prin publicarea tuturor hotârârilor pe internet se doreşte creşterea transparenţei sistemului judiciar prin asigurarea accesului integral şi gratuit al publicului la jurisprudenţa instanţelor, creşterea responsabilităţii sistemului judiciar şi constituirea unui mecanism de unificare a practicii judiciare pentru toţi magistraţii.

 

"Publicăm gratuit pe internet toate hotărârile judecătoreşti, de la cea mai mică instanţă din ţară până la cele pronunţate de către magistraţii de la curţile de apel. Înainte de a fi postate pe internet, vor fi scoase toate datele de identificare ale persoanelor judecate, dar vor rămâne numele magistraţilor care au soluţionat acel dosar. Astfel, dacă o persoană, oricare ar fi ea, doreşte să vadă ce hotărâre a pronunţat judecătorul X de la instanţa Y, poate intra pe site-ul www.jurisprudenta.org, şi acolo va avea răspunsul", a explicat, pentru clujeanul.ro, judecătorul Cristi Dănileţ, care, joi, a fost prezent la conferinţa dedicată lansării acestui proiect.

 

Dănileţ a mai afirmat că, până la sfârşitul anului viitor, se vor publica pe internet toate hotărârile instanţelor din România. "E un pas mare acest proiect! Sper să nu greşesc cu aprecierile, dar cred că e un proiect unic în Europa!", a mai susţinut judecătorul clujean.

 

Beneficiarii acestui proiect vor fi judecătorii de la toate instanţele din România, care vor avea un excelent instrument de documentare şi acces la orice hotărâre judecătorească pronunţată în ţară, inclusiv la argumentele de fapt şi de drept ale acestora.

 

În afara judecătorilor, de acest serviciu vor beneficia şi avocaţii, consilierii juridici, alte persoane care au activităţi în acest domeniu, care vor putea folosi informaţiile astfel obţinute în vederea documentării acţiunilor şi cererilor în justiţie, ori pentru a se documenta în legatură cu practica predominantă la o anumită instanţă, într-un anumit domeniu. 

 

Nu în ultimul rând, şi justiţiabilii, care vor avea acces la toate hotărârile judecătoreşti care-i privesc, în format electronic, precum şi instituţiile media.

 

 

 

 

Versiune mobil | completa