EXCLUSIV. Premieră în instanţele clujene: un avocat din Baroul Cluj a câştigat procesul împotriva CAS vizând neplata asigurărilor de sănătate

Avocatul Victor Rusa a creat un precedent în procesele pe care CAS Cluj le are cu reprezentanţii Baroului Cluj

Premieră în justiţia clujeană! Un avocat din cadrul Baroului Cluj a câştigat în instanţă procesul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj privind unele datorii pe care le avea la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (FNUASS), aşa-numitele "asigurări de sănătate".

 

Datoriile pe care CAS Cluj a dorit să le recupereze de la avocatul Victor Rusa erau de aproape 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi - n. r.) şi reprezentau asigurările de sănătate din perioada 2002 - 2008, la care fuseseră anexate penalităţile. Decizia, pronunţată luni, de către judecătorii Secţiei Adminstrativ şi Contencios Fiscal de la Tribunalul Cluj este definitivă şi executorie. Ceea ce înseamnă că nu mai poate fi atacată.

 

Victor Rusa: "N-am dorit să fiu asiguratul lor niciodată!"

 

Procesul dintre avocatul Victor Rusa şi Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj a început în luna octombrie a anului trecut. "În 15 octombrie 2008 am primit de la CAS Cluj o somaţie cu titlu executoriu, prin care mi se aducea la cunoştinţă faptul că împotriva mea a fost pusă în mişcare acţiunea de executare silită. Asta deşi înainte de asta nu primisem vreun act de la vreun organ fiscal, vreun alt înscris ori o decizie de imputare sau titlul de creanţă privind acest debit, aşa cum prevede legea", a explicat, pentru clujeanul.ro, Victor Rusa.

 

Avocatul a mai spus că reprezentanţii CAS Cluj i-au comunicat în 15 octombrie că-l execută silit, motivând că are datorii totale de 46.000 de lei, din care aproape 25.000 de lei erau asigurările de sănătate neplătite pentru perioada 2002 - 2008, iar restul, penalităţi la această sumă pentru aceeaşi perioadă de timp. În plus, CAS Cluj i-a pus popriri pe contul din bancă, dar şi pe al cabinetului pe care-l conduce.

 

"Eu am contestat în instanţă, la Judecătoria Cluj-Napoca, acţiunea Casei de Asigurări de Sănătate de a mă executa silit. N-am avut nevoie de ei niciodată, n-am dorit să fiu asiguratul lor şi, prin urmare, n-am depus niciodată vreo cerere în acest sens! În plus de asta, cu 10 zile înainte de a primi somaţia din partea CAS Cluj, eu deja eram înregistrat ca asigurat la Casa de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului", susţine avocatul clujean.

 

A pierdut la Judecătorie, dar a câştigat la Tribunal

 

Contestaţia depusă de avocatul Victor Rusa împotriva acţiunii CAS Cluj de-al executa silit a fost respinsă în primă instanţă, respectiv la Judecătoria Cluj-Napoca. Însă avocatul clujean nu s-a lăsat păgubaş. Cu popriri pe contul bancar şi pe cel al cabinetului de avocatură, Rusa a făcut recurs împotriva soluţiei pronunţată de prima instanţă.

 

Recursul a fost judecat la Tribunalul Cluj de către un complet de magistraţi compus din Emil Belean, Radu Duşa şi Cristi Danileţ. În 15 iunie, cei trei judecători au admis recursul avocatului Victor Rusa împotriva sentinţei civile a Judecătoriei Cluj-Napoca, anulând, totodată, titlul executoriu cu nr. 1, din 15 octombrie 2008, al CAS Cluj. Decizia Tribunalului Cluj nu mai poate fi atacată în niciun fel. Cu sentinţa civilă în mână, Victor Rusa a cerut, în cursul zilei de marţi, CAS Cluj să-i deblocheze conturile.

 

Cazul Rusa vs. CAS Cluj: o premieră în instanţele clujene. Precedentul este creat

 

Victoria avocatului Victor Rusa în procesul cu CAS Cluj este o premieră în instanţele clujene şi creează un precedent în acest sens. Câştigarea acestui proces deschide calea a zeci de acţiuni judecătoreşti iniţiate de CAS Cluj împotriva mai multor avocaţi din Baroul Cluj, pentru recuperarea contribuţiilor neplătite la FNUASS.

 

Potrivit unor surse din Palatul de Justiţie, CAS Cluj ar avea iniţiate aproximativ 80 de acţiuni judecătoreşti împotriva avocaţilor, pentru recuperarea asigurărilor de sănătate neplătite în ultimii ani.

 

Într-unul din aceste cazuri, prezentate în exclusivitate de către clujeanul.ro, CAS Cluj i-a intentat proces chiar decanului Baroului Cluj, Stanca Gidro. Casa a solicitat instanţei să o oblige pe şefa avocaţilor să-i plătească aproape 100.000 de lei (un miliard de lei vechi - n.r.), reprezentând valoarea asigurărilor de sănătate neplătite pe aproape opt ani. Procesul este pe rolul Tribunalului Cluj.

 

 

 

 

Versiune mobil | completa