Gloria şi decăderea lui Sever Mureşan

Sever Mureşan - glorie şi decădere

CLUJEANUL publica, în numărul 69, din 2001, povestea vieţii unuia dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri ai României - Sever Mureşan. Evoluţia omului de afaceri a fost una spectaculoasă: dacă la început era partenerul de tenis şi apropiatul celor mai importanţi politicieni români şi omul care l-a adus pentru prima dată în România pe fostul preşedinte american, George Bush, în final a ajuns un simplu puşcăriaş


Demolatorul

un material de Viorel Nistor


"26/08/1994. ora 20:23. TENIS-ROT. Romanian Open Tennis Championships. Sever Mureşan, patronul celui mai puternic circuit de tenis din estul Europei, a anunţat astăzi lista de jucători... 10/05/1995. ora 16:30. BURSA DE VALORI-COMITET Sever Mureşan a fost ales în Comitetul Director al Bursei de Valori... 28/04/1995. ora 19:36. BUSH-ROMÂNIA-VIZITĂ. Fostul preşedinte american George Bush va sosi sâmbătă în România, la invitaţia patronului "SM Invest Holding", Sever Mureşan... 03/07/1996. ora 12:04. DACIA FELIX-SCANDAL. Preşedintele Băncii Dacia Felix, Ioan Sima, îl acuză pe Sever Mureşan de falimentarea băncii ... 08/01/1997. ora18:01. MUREŞAN-ARESTARE Sever Mureşan a fost arestat..."

Istorie recentă, prin vizorul sec al ştirilor Mediafax. Extreme care definesc viaţa: sus, adulat şi felicitat, jos, dispreţuit şi hulit. Omul de afaceri clujean Sever Mureşan a văzut ambele faţete ale medaliei.


Amintiri dureroase


"Eram la cina festivă, după 'Romanian Open Tenis', din 1995. Sever s-a ridicat de la masă şi a început să se plimbe, agitat. 'Ce obosit e, săracul', mi-am zis, cu voce tare. 'E necăjit, doamnă. Au găsit o lipsă la bancă, de 500 de milioane', mi-a răspuns cineva", îşi aminteşte, cu lacrimi în ochi, Emilia Mureşan. Din casa relativ modestă din Câmpia Turzii, femeia rememorează, cu voce şoptită, episodul care avea să marcheze începutul sfârşitului mediatizatului personaj din lumea afacerilor şi sportului, numit şi "demolatorul" Băncii Dacia Felix: Sever Mureşan.


"Am trăit modest"

Sever Mureşan provine dintr-o familie nici bogată, nici săracă, din Câmpia Turzii. Mama lui, Emilia, ajunsă acum la 78 de ani, a lucrat în comerţ. Apoi a rămas acasă, să se ocupe de Lucian şi Sever. Tatăl, Gavril Mureşan, care a murit acum 9 ani, a fost şef de echipă la Industria Sârmei. "Ne-am descurcat, deşi soţul n-a fost membru de partid...", povesteşte Emilia Mureşan. "Casa e ridicată în '35. Am cumpărat-o când Sever avea 10 ani, de la o bătrână căreia i-am dat pe loc o treime din preţ, adică 15.000 de lei, restul în rate. Nu a făcut-o Sever, aşa cum am mai citit...". Din familia Mureşan, în afară de fiul cel mare, Sever, născut în 23 octombrie 1948, mai face parte Mircea Lucian, fratele cu 5 ani mai tânăr.


"Vreau să văd lumea!"

"Sever a fost un copil cuminte şi premiant", spune mama. Viitorul sportiv a început tenisul la 11 ani, pentru că avea o bază sportivă foarte aproape de casă. "Ultimii doi ani de liceu i-a făcut la Braşov. Atâta ne-a bătut la cap să-l lăsăm la Steagu Roşu, unde era club serios!", povesteşte Emilia Mureşan. Pentru că era bun la matematică şi fizică, părinţii l-au sfătuit să dea la Politehnică. Degeaba. "Vreau să joc şi să văd lumea!", a răspuns Sever. Şi a intrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, în Bucureşti. "N-a ajuns niciodată la nivelul lui Ilie Năstase, dar era în preajma lui Traian Marcu, Toma Ovici sau Santei, din aceeaşi generaţie cu el", spune Emilia Mureşan.


Căsătorit în Franţa

Au urmat turnee în străinătate. Într-unul dintre ele, la Dijon, Sever a cunoscut-o pe Cathrine Rate, o tânără franţuzoaică dintr-o familie de medici, cea care avea să-i devină soţie. "Avea antrenament, iar terenul era ocupat de nişte fete care susţineau, sus şi tare, că ele sunt programate. Au făcut o prinsoare: cine pierde, trebuie să facă cinste cu o cafea. Aşa s-au cunoscut", istoriseşte mama lui Sever Mureşan. După căsătorie, Sever a rămas în Occident. A continuat, o vreme, să joace. Apoi a trecut la afaceri în sport, fiind organizatorul unui turneu de tenis, la Dijon. În 1990, s-a întors în ţară. S-a apucat şi aici de afaceri. Sportive şi extrasportive.

Cunoştinţele, capitalul de pornire disponibil şi faptul că s-a apucat de afaceri în 1990, în momentul în care legislaţia în domeniu avea lacune serioase, sunt elemente importante, care au ajutat primele iniţiative ale lui Sever Mureşan în România.


Primele succese

La sfârşitul lui 1990, s-a creat Paniro SA, prin asocierea firmelor Croissant de France Invest, unde Sever Mureşan era director, cu fabricile de pâine româneşti Panegrano Cluj, Plevnei şi Libertatea Bucureşti. În timp însă, vor fi înfiinţate şi alte societăţi comerciale ce vor alcătui, împreună cu societăţi cu sediul în străinătate (în total 14 firme), cunoscutul SM Invest Holding. O dată cu înfiinţarea, la 16 aprilie 1991, a Băncii Dacia Felix, prima instituţie bancară privată din România, Sever Mureşan s-a implicat şi aici, ca acţionar, atât prin firme, cât şi ca persoană fizică, devenind membru în Consiliului de Administraţie. În anul 1993, a devenit acţionar majoritar al BDF.


Membru al Comitetului Bursei

Începutul lunii mai 1995 îl găseşte pe Sever Mureşan între cei 9 membri ai Comitetului Bursei, care administra Bursa de Valori Bucureşti. Între colegii săi de atunci se află o mai veche cunoştinţă a cititorilor CLUJEANULUI, fostul soţ al Corinei Chiriac, ex-preşedintele CA al CasaRom Cluj, Virgil Anastasiu (pe atunci director general al societăţii de intermediere Sita Finance Bucureşti - controlată tot de Sever Mureşan).

Pentru Sever a urmat perioada de glorie când, pe lângă afaceri, s-a implicat în sportul clujean. A fost înfiinţată societatea Baschet Club SA, al cărui preşedinte era chiar el, ce a dus la performanţă echipa de baschet masculin "U" SM Invest şi echipa feminină de volei a Univeristăţii Cluj.


Turneu de 1,3 milioane $

BDF, deci, implicit, Mureşan, s-a implicat şi în sponsorizarea echipei de fotbal "U". Banii au adus succese: cucerirea titlului naţional, mai mulţi ani la rând, la baschet masculin, clasarea superioară a echipelor de volei feminin şi chiar a celei de fotbal, care a avut o participare în Cupa UEFA Intertoto.

Dar cel mai mare succes al lui Sever Mureşan în materie de sport a fost organizarea a cinci ediţii, între 1991 şi 1995, a turneului Romanian Open Tennis (ROT), înscris în circuitul profesionist mondial, ATP. Apogeul a fost atins în anul 1995, când a patronat un turneu ale cărui premii au atins 1,3 milioane de dolari. A fost, la acel moment, cel mai important turneu de tenis de câmp organizat în ţările din centrul şi estul Europei.


La masă cu Bush şi Iliescu

Sever Mureşan a ştiut să-şi creeze o imaginea unui magnat slobod la pungă. A "ţintit" în afaceri şi a făcut "cuceriri" în cercurile puterii. S-a scris că Sever Mureşan ar fi cotizat la campania electorală a PDSR-ului, care a pierdut, dar şi a CDR-ului, care a câştigat alegerile din '96. Un mare succes de imagine a fost aducerea în România, în primăvara lui '95, a fostului preşedinte al SUA, George Bush, într-o vizită privată. A fost organizat un dineu fastuos, la care au participat preşedintele de atunci şi de acum, Ion Iliescu, premierul de atunci, actualul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor de atunci, prim ministrul de azi, Adrian Năstase... toată crema politică a momentului.Căderea. 3 reproşuri

Din toamna anului 1995, pentru Sever Mureşan şi pentru SM Invest Holding a început declinul, care a dus la prăbuşirea grupului şi la arestarea sa. Situaţia este destul de complicată dar, în esenţă, trei lucruri i s-au reproşat:

1) profitând de calitatea de acţionar majoritar, ar fi luat credite foarte mari de la Banca Dacia Felix şi, prin nerambursarea şi deturnarea acestora, ar fi provocat falimentul;

2) ar fi devenit, în mod fraudulos, acţionar majoritar al BDF prin firmele Sita Finance Investments Elveţia şi Astra Română Capital Luxemburg, controlate de el;

3) ar fi scos din conturile băncii 160 de milioane de dolari pe care i-ar fi transformat în obligaţiuni la o firmă din străinătate.

Pe aceste teme, s-a declanşat, din 1996, un carusel al proceselor între reprezentanţii conducerii executive ai băncii, membrii ai Consiliului de Administraţie şi acţionari.Procese în 4 ţări

În cazul Sever Mureşan s-au desfăşurat procese în 4 ţări: Franţa, Italia, Elveţia şi România. Sever Mureşan a fost arestat de două ori: în ţară şi în Ungaria, achitat în Italia şi Franţa, condamnat în Elveţia şi extrădat recent de autorităţile acestei ţări. În România, procesele se află încă pe rol. Vineri, 29 iunie, a fost eliberat. Dar procesul continuă, următorul act fiind programat în iulie, 13. Sâmbătă dimineaţă, Sever Mureşan a poposit câteva ore în casa părintească de la Câmpia Turzii, după care a plecat spre Bucureşti, via Cluj, în încercarea de a se salva.

"Cunoscutul om de afaceri Sever Mureşan" este, acum, "inculpatul Mureşan". Pe imaginea holdingului şi a patronului său se aşterne, cu fiecare zi, cu fiecare ştire, un praf gros. Nu e praful cărămiziu, de pe terenul de tenis, ridicat de jocul unui tânăr ambiţios care visa să vadă lumea. E praful cenuşiu, care se aşterne pe "dosarul Mureşan", într-o arhivă de tribunal.Bush-Mureşan, dublu imbatabil

Fostul preşedinte american, George Bush, a participat, în 1 mai 1995, la o partidă de tenis pe stadionul Central din complexul Progresul, alături de gazda sa română, Sever Mureşan, şi mai mulţi membrii marcanţi ai puterii de la Bucureşti. Perechea Bush-Mureşan a învins cu scorul 6-3, atât dublul format de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, cât şi pe cel alcătuit din premierul Nicolae Văcăroiu şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu."Tunuri" de proporţii

* Ventuza "Cadewell". Sever Mureşan, ca preşedinte al mai multor societăţi, în complicitate cu vicepreşedintele Băncii Dacia Felix, Mircea Horia Hossu, a primit de la bancă, în perioada 1993-1995, un credit ilegal de 334 miliarde lei, destinat achiziţionării de oţel-beton ce urma să fie exportat societăţii "Cadewell Investments" din Insulele Virgine. Mureşan era, în acelaşi timp, şi administratorul firmei "Cadwell". Actele fuseseră emise de Fondo Sociale di Cooperazione Europeea, care aparţinea tot lui Mureşan şi Hossu, ca firmă-paravan. Prejudiciul: 1.000 de miliarde de lei.

* Party Pool. Un capitol separat al cercetărilor îl constituie depozitul Băncii Dacia Felix la Fondo Sociale Di Cooperazione Europa, firmă italiană cu sediul în Milano, controlată de Sever Mureşan. Aici ar fi fost depusă suma de 160 de milioane de dolari, bani transformaţi, la data de 5 iunie 1995, în obligaţiuni la purtător aparţinind societăţii Party Pool SA. Anchetatorii elvetieni au stabilit ca Party Pool aparţine, de fapt, unei societăţi ce este administrată de Sever Mureşan.

* "Sita" şi "Astra". În vara lui 1996, Ministerul Public din cantonul Geneva - Elveţia a declanşat, la cererea BDF, cercetări privind pe Sever Mureşan, Mircea Horia Hossu, prim vicepreşedinte al BDF, şi pe Francois Vellut, cetăţean francez. Procurorul elveţian care a instrumentat cazul arată că BDF i-au fost "devalizate" conturile cu peste 300 de milioane de dolari. După ce şi-au asigurat controlul operaţiunilor în contul deschis de BDF la Banca Handels Finanz, CCF din Geneva, Mureşan şi Vellut au devenit acţionarii băncii clujene prin participaţiuni indirecte subscrise fraudulos.Cronologie

1993
Devine acţionar majoritar al Băncii Dacia Felix;
1995
-5 februarie: Câştigă la Curtea Supremă de Justiţie procesul intentat de "Croissant de France Investement" firmei "Paniro SA";
-1 mai: Soseşte în ţară, la invitaţia sa, fostul preşedinte american George Bush;
-4 mai: Este ales în Comitetul Bursei de Valori Bucureşti;
1996
-5 martie: Preşedintele BDF, Ioan Sima, îl acuză de falimentarea băncii, prin neachitarea datoriilor de circa 300 de milioane de dolari, pe care le are grupul SM Invest;
-13 martie: Banca Naţională a României (BNR) îl decade din calitatea de membru fondator al BDF şi îi suspendă dreptul de a mai ocupa funcţii de conducere în domeniul bancar timp de 5 ani;
-4 aprilie: afirmă că SM Invest nu a păgubit cu nimic BDF, deoarece dobânzile pentru creditele pe care le-a primit există în continuare.
-5 aprilie: La AGA Băncii Dacia Felix (BDF), le promite acţionarilor că va vărsa 100 de milioane de dolari în contul băncii, dacă aceştia anulează un articol din statutul BDF, defavorabil firmelor sale;
1997
-8 ianuarie: Sever Mureşan este arestat preventiv, pentru 30 de zile, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals şi uz de fals, pentru că a prejudiciat BDF cu peste 1.000 de miliarde de lei;
-5 iunie: Curtea Supremă de Justiţie hotărăşte cercetarea sa în stare de libertate;
-iulie: Judecătorul elveţian Kasper Laurent Ansermet soseşte în România pentru obţinerea documentelor necesare finalizării unei expertize financiar-bancare, declanşată la Geneva;
1998
-10 martie: Curtea de Apel din Dijon, Franţa, îl achită. La scurt timp, Mureşan este achitat şi în Italia;
-16 martie: BDF cere recuzarea completului de judecată în procesul intentat lui Sever Mureşan, cerere respinsă;
-6 aprilie: Procesul intentat lui Sever Mureşan este strămutat, de la Judecătoria Cluj-Napoca, la Judecătoria Suceava;
1999
-7 ianuarie: Parchetul Curţii Supreme de Justiţie trimite în instanţă dosarul în care Sever Mureşan şi Mircea Hossu sunt acuzaţi de păgubirea BDF;
-19 ianuarie: BDF le solicită lui Sever Mureşan şi lui Mircea Hossu despăgubiri în valoare de 458 de milioane de dolari;
-21 iunie: Sever Mureşan este arestat, în Ungaria, în baza unui mandat emis de autorităţile elveţiene;
-17 decembrie: Judecătoria Suceava emite un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sever Mureşan, judecat la Geneva, în Elveţia.
2000
-noiembrie: Sever Mureşan este condamnat de Curtea Corecţională din Geneva la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interdicţie de a intra în Elveţia, pentru escrocherie;
2001
-18 iunie: Este adus în România, fiind transportat în arestul Poliţiei din Suceava;
-22 iunie: La Judecătoria Suceava, se reia procesul. Instanţa respinge cererea de punere în libertate şi decide prelungirea, cu 27 de zile, a mandatului de arestare preventivă.
-29 iunie: Este pus în libertate. Tribunalul Suceava admite recursul împotriva hotărârii Judecătoriei, de prelungire a mandatului de arestare preventivă. Se stabileşte că procesul va continua în 13 iulie.
 

 

Versiune mobil | completa