Legionarii Moţa şi Marin, uitaţi la Cluj

Foto: Romică Lăpuşte

O mână de oameni, mai precis nouă persoane, au participat la comemorarea a 71 de ani de la uciderea a doi dintre foştii comandanţi ai Legiunii Arhanghelului Mihail.

Comemorarea a avut loc sâmbătă, de la ora 17, la biserica ortodoxă de pe strada Horea (foto), din Cluj, iar printre cei care au participat la slujbă s-a aflat şi Lucian Handrea, un avocat clujean cunoscut în principal ca fiind apărătorul membrilor organizaţiei Noua Dreaptă ori a simpatizanţilor de extremă dreaptă trimişi în judecată în diverse procese. Deşi organizatorii se aşteptau la o participare foarte restrânsă – întrucât rudele foştilor legionari şi capii de acum ai mişcării nu şi-au anunţat prezenţa - chiar şi ei au fost surprinşi şi, totodată, trişti, de numărul mic de persoane prezente la parastas. Fiind şi foarte suspicioşi cu presa, cei nouă participanţi au refuzat să fie fotografiaţi.

Ion Moţa s-a născut în 1902 în localitatea Orăştie, judeţul Hunedoara, fiind fiul protopopului Ion Moţa, unul dintre fruntaşii naţionaliştilor ardeleni. Ion Moţa a studiat la Cluj, unde s-a impus ca unul din lider al studenţilor, iar în 1922 l-a cunoscut pe Corneliu Zelea Codreanu, viitorul conducător al mişcării legionare. 

În 1923, Ion Moţa a pus la cale împreună cu C. Z. Codreanu şi alţi tineri un complot studenţesc, descoperit însă de Siguranţa Statului. Moţa şi tovarăşii săi au fost închişi în închisoarea Văcăreşti, dar judecătorii i-au achitat.

Ionel Moţa a fost unul dintre cei care au fondat “Legiunea Arhanghelului Mihail”, în 1925, iar doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Iridenta Zelea Codreanu, sora camaradului său de luptă.

Odată cu începutul războiului civil din Spania, în 1936, Ion Moţa, împreună cu o echipă de şase legionari, printre care şi Vasile Marin, a plecat să lupte alături de trupele naţionaliste. În 13 ianuarie 1937, Ion Moţa şi Vasile Marin au fost împuşcaţi pe câmpul de luptă de la Majadahonda, lângă Madrid.

 

 

Versiune mobil | completa