"Mă întorc acasă pentru că vreau să rămân un om normal"

Mihnea Măruţă a rezistat exact un an în Bucureşti

Redactorul şef al ziarului Cotidianul, Mihnea Măruţă, fost redactor şef şi la CLUJEANUL, a decis, după exact un an de zile, să părăsească Bucureştiul pentru a reveni acasă, la Cluj. Pentru clujeanul.ro, Mihnea Măruţă a declarat că două au fost motivele pentru care a făcut acest pas: familial şi profesional. "Nu sunt mulţumit de educaţia din Bucureşti, de influenţa mediului asupra fetelor mele", a arătat el unul din cele două motive. "Nu cred în viitorul proiect al ziarului. Nu pot să le cer oamenilor să creadă într-un proiect în care eu nu cred", a explicat Măruţă şi al doilea motiv al plecării sale de la Cotidianul.

clujeanul.ro. : Ţi-ai depus demisia?
Mihnea Măruţă: Da, am anunţat ca vreau să mă întorc acasă.
clujeanul.ro: Când ai facut anunţul?
MM: Săptămâna trecută mi-am anunţat şefii, iar ieri (miecuri - n.r.) am spus în redacţie.
clujeanul.ro: Care sunt motivele plecării tale?
MM: Sunt două cauze mari, una familială şi una profesională.


"Nu sunt mulţumit de educaţia din Bucureşti"

clujeanul.ro: Poţi sa detaliezi?
MM: Pe plan familial, nu sunt mulţumit de educaţia din Bucureşti, de influenţa mediului asupra fetelor mele. Nu vreau ca ele să crească aici, în Bucureşti. Aici fiecare e pe cont propriu, e o lipsă de solidaritate dezinteresată, să ajuţi oamenii fără să-ţi iasă ceva.
clujeanul.ro:
N-ar putea avea parte fetele acolo de o educaţie aşa cum îţi doreşti?
MM:
Nu vreau ca fetele mele să crească aşa. Vreau să aibă încredere în oameni, să aprecieze căldura şi prietenia, să nu pună banii pe primul loc.
clujeanul.ro:
Pe plan profesional?
MM:
Profesional, cred că ziarul pe care l-am condus e pe drumul cel bun, că a crescut sănătos şi a devenit ceea ce trebuia să devina ţinând cont de valoarea echipei, şi nu sunt de acord cu schimbarea strategiei.
clujeanul.ro:
Despre ce schimbare e vorba? Se doreşte tabloidizarea ziarului Cotidianul?
MM:
Nu, ziarul va rămâne unul quality. E vorba de a continua pe acest drum, pe care eu îl consider corect, confirmat de patru creşteri succesive în Studiul Naţional de Audienţă şi de reacţiile excelente venite din piaţă. E vorba de a avea răbdare şi de a nu pune cifrele în faţa calităţii şi în faţa oamenilor.
clujeanul.ro:
Care sunt rezultatele ziarului Cotidianului la plecarea ta?
MM:
Un tiraj mediu lunar de 27-28.000 de exemplare şi o creştere de audienţă de la 130.000 la 175.000 de cititori pe ediţie, datorată, bineînţeles, atât excelentelor campanii de marketing (colecţiile de carte, enciclopedii, CD-uri cu muzică simfonică), dar şi conţinutului editorial. Există, după părerea mea, o percepţie foarte bună asupra conţinutului editorial. Faptul că ziarul are permanent exclusivităţi şi că face agenda în multe zile. Şi nu în ultimul rând, că am luat o echipă dezbinată şi frustrată şi am construit o redacţie unită şi încrezătoare în propriile forţe.
clujeanul.ro
Care a fost relaţia ta, pe de-o parte, cu directorul editorial, Robert Turcescu, iar pe de alta, cu membrii colegiului de la Cotidianul? Întreb asta deoarece s-a vehiculat, mai ales în ultima perioadă de timp, o relaţie încordată între tine şi Robert Turcescu. Care este adevărul?
MM:
Am avut o relaţie foarte bună cu Robert, însă el nu s-a implicat efectiv în realizarea ziarului. Eu am făcut ziarul din prima zi când am fost redactor-şef, până azi. Robert ne-a ajutat cu diverse ponturi, a intervenit când aveam nevoie de intrări sau de reacţii de la diverse personaje şi a reprezentat ziarul la emisiuni TV. Colegiul Editorial n-are nici o implicare în ziar, cei cinci scriu câte un editorial pe săptămână şi-atât, nici măcar nu vin în redacţie. Cu excepţia lui Doru Buşcu, care (acum - n.r.) e director editorial, şi cu care mă sfătuiesc.
clujeanul.ro:
Cum vezi plecarea ta de la Cotidianul? E un eşec?
MM:
Eu cred că mi-am făcut datoria şi am aşezat ziarul pe un drum sănătos, care ar trebui păstrat pentru a culege roadele.
clujeanul.ro:
Ce vei face la Cluj? Vei lucra în presă?


"Îmi doresc să lucrez în presă"

MM:
Nu ştiu, nu am nici o ofertă. Îmi doresc, bineînţeles, să lucrez în presă, cred că asta ştiu să fac. Mi-ar plăcea să lucrez cu tineri ziarişti pe care să-i învăţ ce-am învăţat şi eu în acest an pe care l-am trăit la Bucureşti.
clujeanul.ro:
Adică nu ai o soluţie alternativă, în sensul că da, pleci din Bucureşti, dar ai un alt job la Cluj?
MM:
Am decis pur şi simplu să ne întoarcem acasă, nu am nici un job, nici o alternativa. Aşa am făcut toată viaţa.
clujeanul.ro:
În decizia de a reveni la Cluj, a avut un rol important şi soţia ta?
MM:
Ne creştem împreună copiii şi bineînţeles că ne sfătuim să facem cum e cel mai bine pentru ei.
clujeanul.ro:
Cum crezi că vei fi primit la Cluj? Întreb din punctul de vedere al oamenilor care lucrează în presă.
MM:
Mi-e dor de mulţi dintre oamenii cu care am lucrat la Cluj şi sper că şi ei se bucură că mă întorc.
clujeanul.ro:
Este Clujul pentru tine "acasă"? Adică e corect spus: "Mă întorc acasă" ?
MM:
DAAAAA! Mă întorc acasă pentru că vreau să rămân un om normal şi pentru că nu vreau să-i mint pe oamenii cu care lucrez.
clujeanul.ro:
Poţi să fii mai concret?
MM:
Nu pot să le cer să creadă într-un proiect în care eu nu cred. Într-un fel, trăiesc din nou, cu unele diferenţe, ce-am trăit la Cluj, când s-a decis transformarea ZC într-un cotidian "comod". Însă acum nu e vorba de tabloidizare, ci pur şi simplu de schimbarea strategiei.

Mihnea Măruţă (39 de ani) a fost redactorul şef al ziarului Cotidianul exact un an de zile: din aprilie 2007 până în aprilie 2008. Înainte de asta, Măruţă a fost redactorul şef adjunct şi apoi redactor şef al săptămânalului CLUJEANUL, de la înfiinţarea publicaţiei, în martie 2000, până în aprilie 2006. El a mai fost şi redactorul şef al cotidianului Ziarul Clujeanului, cunoscut sub denumirea ZC, din octombrie 2003, până în aprilie 2006. Mihnea Măruţă este licenţiat în Filosofie, este căsătorit şi are trei fetiţe, de cinci, şapte, respectiv opt ani.
 

 

Versiune mobil | completa