Mai mulţi comercianţi clujeni, amendaţi pentru depozitarea la temperaturi de 35 de grade a unor băuturi răcoritoare

de Adina Oşan, Vasile Magradean

Foto: Publimedia//Mediafax

Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Cluj au aplicat amenzi de 170.000 de lei unor comercianţi de sucuri şi apă care au ţinut produsele în soare sau pe pardoseală la o temperatură de 35 de grade Celsius, fiind descoperite probleme la 34 din cele 40 de firme controlate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj, în urma controalelor au fost retrase de la comercializare, temporar sau definitiv, mii de litri de sucuri, băuturi răcoritoare şi apă minerală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Controalele la sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare au fost făcute la 40 operatori economici, la 34 dintre aceştia fiind semnalate probleme. A fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare o cantitate de 63 litri băuturi răcoritoare, sucuri, nectaruri de fructe şi a fost oprită temporar de la comercializare o altă cantitate de 5.016 litri, în valoare de 23.890 lei. În aceste cazuri au fost aplicate 35 amenzi în valoare de 72.000 lei. De asemenea, au fost controlaţi 30 operatori economici care comercializau apă minerală, fiind aplicate 25 de amenzi în cuantum total de 97.500. S-a dispus oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 8.468 litri, iar altă cantitate, de 122 litri, a fost oprită definitiv de la comercializare", precizează sursa citată.

Printre principalele probleme constatate în urma controalelor se numără neîncadrarea băuturilor răcoritoare şi a sucurilor din fructe în data durabilităţii minimale declarată de producător, aceasta fiind depăşită cu până la 30 de zile, nerespectarea condiţiilor de depozitare prevăzute de producători, "acestea fiind păstrate, expuse la comercializare fie sub acţiunea directă a razelor solare sau direct pe pavimentul neigienizat, existând chiar riscul contaminării alimentelor".

"Neregulile constatate la comercializarea apelor îmbuteliate ţin de nerespectarea condiţiilor de depozitare prevăzute de producători, acestea fiind păstrate direct pe pardoseală, la o temperatură de peste 35 grade Celsius, sau inscripţionarea ilizibilă a denumirii, cantităţi nete şi a datei durabilitatii minimale", se subliniază în comunicat.

Controalele comisarilor CJPC Cluj au avut loc în perioada 15 iulie - 2 august 2013 şi au vizat modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor din fructe, dar şi a apelor minerale naturale.

 
Tag-uri:
opc
,amenzi
,cluj

 

Versiune mobil | completa