Maraton rock de 7 ore şi opera rock "Regele Ştefan", în premieră la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

de Pacala Dana - Mediafax, Vasile Magradean

Foto: Facebook//Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Programul Zilelor Culturale Maghiare, care se vor desfăşura între 19 şi 25 august, la Cluj-Napoca, include un maraton rock de şapte ore, pe platoul Sălii Sporturilor, şi prezentarea, în premieră, a operei rock "Sfântul Ştefan", pe o scenă de 250 de metri pătraţi, amplasată în Piaţa Unirii.

Gergely Balazs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că prin manifestare se doreşte construirea "unui pod între cele două etnii - români şi maghiari - ale Clujului, care este un oraş multicultural", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pot să spun că acesta este cel mai mare festival din oraş, ca număr de participanţi. Anul trecut, numărul maxim de spectatori la un eveniment a fost de circa 20.000, iar anul acesta mizăm pe circa 25.000, mai ales datorită prezentării la Cluj-Napoca, în premieră, a operei rock «István, a király» («Regele Ştefan»), cu care se vor încheia Zilele Culturale Maghiare. Spectacolul va avea loc în Piaţa Unirii, pe o scenă de 250 de metri pătraţi, cea mai mare amenajată vreodată în oraş. De asemenea, vor mai avea loc, printre altele, un maraton rock de şapte ore, pe platoul Sălii Sporturilor, un tradiţional concurs de gătit, târgurile culturale şi de artizanat, expoziţii, un festival de folclor şi unul de tangou argentinian", a spus Gergely Balazs.

Potrivit acestuia, opera rock "Regele Ştefan" este una dintre cele mai populare creaţii muzicale maghiare contemporane, care tratează subiectul încoronării regelui maghiar Ştefan la sfârşitul secolului al X-lea, acesta fiind primul rege al Ungariei, sanctificat pentru că a creştinat triburile maghiare.

"Prima reprezentaţie a operei a avut loc în 1983, la Budapesta, în aer liber, iar în 1984 a fost realizat un film cu acest spectacol. Actuala variantă a operei va fi prezentată integral la Cluj, iar din distribuţie fac parte aproape 90 de persoane", a menţionat Gergely Balazs.

Directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare, Szabo Lilla, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că vor exista şi tururi ghidate ale oraşului şi ale Cimitirului Central, în română, engleză şi maghiară, că vor continua maratonul de orgă şi concertul din turnul Bisericii "Sfântul Mihail", începute anul trecut, dar vor avea loc şi 40 de proiecţii de filme cu subtitrare în limba română.

În prima zi a manifestărilor, va fi dezvelită statuia recondiţionată a Sfântului Gheorghe amplasată pe strada Kogălniceanu, lucrările de restaurare fiind finanţate de Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul de Externe al Ungariei.

A patra ediţie a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc, între 19 şi 25 august, la Cluj-Napoca, fiind organizată de Asociaţia "Clujul Comoară". Manifestarea celebrează ridicarea Clujului la rang de oraş, în 19 august 1316, de către regele Carol Robert de Anjou.

 

 

Versiune mobil | completa