Niciun vinovat în procesul pacientului care a fost infectat cu virusurile hepatice B şi C în timpul dializei

Niciun vinovat în procesul pacientului care a fost infectat cu virusurile hepatice B şi C în timpul dializei

Tribunalul Cluj a pronunţat decizia în cazul pacientului dializat care a acţionat în judecată mai multe instituţii medicale din judeţ, pentru că ar fi contactat virusurile hepatice de tip B (VHB) şi C (VHC) în timp ce făcea dializă, solicitând daune în valoare de aproape un sfert de miliard de euro. Judecătorii clujeni au respins acţiunea formulată de către Laczi Tiberiu Alexandru împotriva clinicii Nefromed Dialysis Center, Spitalului Clinic Judeţean şi Autorităţii de Sănătate Publică Cluj. Potrivit soluţiei, instanţa a respins acţiunea formulată împotriva Nefromed Dialysis Center, ca "fiind înaintată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă", iar împotriva celorlalte două instituţii medicale le-a respins ca "neîntemeiată în privinţa (. ..) obligării la despăgubiri materiale şi morale şi ca inadmisibilă în privinţa celorlalte capete de cerere". În plus, instanţa l-a obligat pe reclamant să plătească clinicii Nefromed cheltuielile de judecată în valoare de 3.000 de lei. Soluţia, pronunţată luni, nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj în termen de 15 zile de la comunicare.

 

Trei ani de procese

 

Procesul în care clujeanul Laczi Tiberiu Alexandru le-a cerut celor trei instituţii medicale daune în valoare de aproape un sfert de miliard de euro, pentru că ar fi contactat virusurile hepatice de tip B şi C în timp ce făcea dializă, a început în urmă cu exact trei ani şi a avut 31 de termene judecată. În această perioadă avocaţii celor trei unităţi medicale au încercat prin orice mijloace să demonteze principala acuzaţie adusă de pacientul dializat, cea conform căreia acesta s-ar fi infectat cu cele două virusuri hepatice în timpul procesului de curăţare a sângelui de la centrul Nefromed. Pentru asta, avocaţii au cerut nenumărate expertize autorităţilor medicale ale judeţului, precum şi de la IML Cluj şi Institutul "Mina Minovici", din Bucureşti, ajungând în timpul unei şedinţe să afirme că reclamantul s-ar fi putut infecta de la vreo femeie de moravuri uşoare!Laczi Tiberiu Alexandru (43 de ani), din Săvădisla, a dat în judecată, în 26 aprilie 2006, pe Nefromed Dialysis Center, Spitalul Clinic Judeţean şi Autoritatea de Sănătate Publică din Cluj, cerând despăgubiri de 8.750 de miliarde de lei vechi ( aproximativ 245 de milioane de euro la acea dată, cea mai mare sumă solicitată vreodată în instanţele din România - n.r.). Laczi, care face dializă din 1997, a acuzat că în perioada noiembrie 2005 - ianuarie 2006, în timpul şedinţelor de detoxifiere a sângelui, s-a infectat cu virusurile hepatice tip B şi C de la aparatele de dializă.


În septembrie 2005, săptămânalul CLUJEANUL prezenta, în exclusivitate, acest caz. Dezvăluirile din CLUJEANUL scoteau la iveală faptul că mai mult de jumătate din pacienţii dializaţi erau infectaţi cu cele două virusuri. Citiţi aici ancheta despre acest caz deosebit de grav.
 
----------------------------------------------------------------------------------------

Contactat de către clujeanul.ro, Laczi Tiberiu a declarat, marţi, că decizia instanţei este subiectivă şi că n-are nimic de-a face cu realitatea!

 

"Judecătoarea (Lituş Emeşe - n.r.) care a avut cazul meu pe rol mi-a refuzat toate probele aduse în timpul procesului! Am adus acte de la dentist şi din alte locuri, dar şi acte prin care demonstram că soţia nu are virusurile hepatice de tip B şi C şi, deci, nu mă puteam infecta de la ea, însă mi-au fost respinse, pe motiv că sunt irelevante! Până şi martorii pe care i-am propus în favoarea mea mi-au fost respinşi, din aceeaşi cauză! Avocaţii lor au ajuns în timpul procesului să mă acuze cum că m-am infectat cu VHB şi VHC de la prostituate! Cum puteam merge la prostituate, din moment ce eu fac dializă din două în două zile?! Şi asta de peste 13 ani! Ştiţi cum te simţi după o şedinţă? Varză! De-abia poţi sta pe picioare! Şi ei spun că aş fi putut lua virusurile de la prostituate! Mai mare ruşinea! În plus, centrul privat Nefromed, unde m-am infectat, s-a vândut, coincidenţă sau nu, în ianuarie 2009, chiar în timpul procesului! Eu cred că patronii au vândut centrul de teama de a nu fi puşi la plată! Şi mai cred că judecătoarea n-a vrut să-mi dea o soluţie favorabilă de teama de a nu crea un precedent! Oricum, m-am consultat cu avocatul meu, Marius Harosa, şi am decis să facem apel!"

Laczi Tiberiu Alexandru, pacient care face dializă de 13 ani, infectat cu virusurile hepatice de tip B şi C


 

 

 

Versiune mobil | completa