Orgiile lui Bivolaru

Orgiile lui Bivolaru

Tainele M.I.S.A.


de Bogdan Mihalcea

Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) a fost fondată de profesorul de yoga Gregorian Bivolaru ca o "societate independentă, apolitică, nepatrimonială, neguvernamentală, cu caracter socio-profesional, filosofic, experimental-educativ, cu personalitate juridică", care are ca scop "ridicarea nivelului spiritual al oamenilor printr-o instrucţie adecvată". Încă de la primele apariţii în presă, numele grupării şi al mentorului ei au fost asociate cu scandalul, cu sexul în grup şi consumul de urină.


Maestrul "Grig"

Biografia "romanţată" a lui Gregorian Bivolaru - Grig, cum îl alintă apropiaţii - poate fi găsită pe orice pagină de Internet care are, cât de cât, legături cu yoga sau cu MISA. Legenda creată de discipoli spune că, încă din copilărie, Grig ar fi avut câteva experienţe mistice, sub forma unor vise, pe care le-a interpretat ca gesturi divine şi care l-au făcut să se autodefinească "guru suprem". În viziunile sale se făcea că era un yoghin tibetan, cu un înalt nivel de spiritualitate, a cărui misiune era împăcarea lumii.

Dincolo de legendele urzite în jurul său, Gregorian Bivolaru a fost condamnat, în 1977, la un an de închisoare pentru multiplicare şi răspândire de materiale pornografice, de ocultism şi magie neagră. Bogatul său dosar are numărul de înregistrare 68/1977, iar în declaraţiile inculpatului sunt menţionaţi şi câţiva clienţi, majoritatea persoane publice ale acelor vremuri.

Totuşi, Grig a scăpat de puşcărie. Sentinţa în dosarul său a fost pronunţată în preajma zilei de naştere a lui Nicolae Ceauşescu, care, printr-un decret prezidenţial, a dispus graţierea în masă infractorilor "mărunţi".


Recidivistul

A doua condamnare s-a produs în 1984, când viitorul lider MISA a primit un an şi jumătate pentru că evadase din sediul Securităţii de pe Calea Rahovei, din Bucureşti, unde fusese închis pentru prestarea fără autorizaţie a activităţii de profesor de yoga. În anii care au urmat, printre "ucenicii" săi a început să circule povestea că evadarea a fost posibilă datorită unor tehnici speciale de yoga.

Cinci ani mai târziu, autointitulatul guru a fost arestat din nou, tot pentru răspândire de materiale cu conţinut obscen. Printre acestea se aflau şi câteva fotografii în care "Grig" întreţinea relaţii sexuale cu prietena sa din acea perioadă. În acest din urmă caz, anchetatorii au stabilit că omul nu are discernământ, drept pentru care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi internarea lui într-o clinică de specialitate, până la însănătoşire.

Imediat după Revoluţie, Bivolaru a înfiinţat MISA, care a ajuns să adune astăzi peste 40.000 de simpatizanţi, din ţară şi străinătate. Tehnic vorbind, aşa-zisul său "yoghism revoluţionar" nu este decât un amestec de învăţături din Biblie, Coran, Upanişade, Cabala, Tantra indiană şi tibetană, taoism, totul culminând cu teoria marxistă a dinamicii problemelor. Cireaşa aşezată deasupra acestui "tort" doctrinar şi principalul magnet cu care sunt atraşi membrii este sexul.


Totul prin sex

Yoga şi Tantra formează filonul primitiv al tradiţiei spirituale indiene, fiind profund legate de filosofia universală. De altfel, Tantra a preluat din Yoga tradiţională doctrina unităţii dintre individ şi macrocosmos, precum şi credinţa în existenţa Sinelui Divin. Pentru a atinge starea de contopire dintre sinele individual şi sinele macrocosmic, o serie de procedee "clasice" - meditaţii, exerciţii de respiraţie, mantre etc - sunt integrate în experienţa actului sexual.

În Tantra, bărbatul şi femeia sunt consideraţi expresii ale energiilor macrocosmice reprezentate de zeul Shiva (principiul masculin) şi zeiţa Shakti (principiul feminin), în orice formă ar apărea aceştia. Unirea lor, în timpul actului sexual, ar duce la eliberarea minţii şi a corpului dintr-un ciclu nesfârşit de renaşteri, şi la... îndumnezire.

De la Tantra până la orgiile sexuale nu a fost decât un pas. Sunt de notorietate întrunirile anuale pe care discipolii lui Bivolaru le organizează la Costineşti şi la Herculane, unde realizează "spirale de corpuri umane", menite să capteze "energiile cosmice".La sfârşitul lunii august 2002, doi tineri care au reuşit să se "infiltreze" printre yoghini şi să asiste la scene consumate pe o scenă improvizată din apropierea Costineştiului au relatat scene şocante. "După mai multe incantaţii şi exerciţii de concentrare, a venit momentul cel mai fierbinte al serii. Femeia a fost invitată să extragă un bilet dintr-o urnă, iar prezentatorul a citit cu glas tare "jos toate hainele". După câteva jocuri erotice, femeia a început să întreţină relaţii sexuale cu cei şapte, chiar pe scenă", spun cei doi.

"Tantra este o cale spirituală bazată mai degrabă pe experienţa mistică a jocului decât pe norme rigide, aşa cum s-ar putea, în mod eronat, crede. În Tantra, actul erotic devine sacru, fiind un veritabil cult, o adoraţie. Este un dar al vieţii. Arta tantrică, scrierile şi ritualurile glorifică actul erotic. Tantricii proclamă viaţa în întregul ei şi învaţă să descopere scânteia divină din fiinţa umană. Ei îşi folosesc toate simţurile, mintea şi spiritul pentru a atinge culmile trăirilor mistice", se arată într-un text de pe pagina de internet a MISA, www.yogaesoteric.net.

Deşi site-ul Mişcării abundă în informaţii despre tantra-yoga, continenţă sexuală, poziţii şi chiar "tehnici" de mărire a penisului, Bivolaru a declarat: "În cadrul şcolii noastre de Yoga nu se face Tantra-Yoga. N-am făcut niciodată sex în grup".

Spirituale sau nu, practicile MISA au fost criticate cu vehemenţă de reprezentanţii societăţii civile. Sexul în grup, abandonul şcolar şi familial, auto-izolarea, adorarea necondiţionată a guru-ului sunt doar câteva dintre învăţăturile propovăduite de "Grig".

Sedusă şi abandonată

B.C., fostă profesoară de educaţie fizică din Gherla, judeţul Cluj, mamă a unui fetiţe, şi-a descoperit aptitudinile de yoghină în urmă cu câţiva ani. S-a "lipit" de MISA şi, după o vreme, a dispărut de acasă fără explicaţie. La un moment dat, i s-a dat de urmă în Bistriţa, ca angajată a SC Uma Info SRL - anagramare a cuvântului "aum" (lumină în terminologia hindusă) -, firmă axată în acea vreme pe tipărirea şi distribuirea de material didactic.

Ulterior, societatea s-a mutat, cu tot cu angajaţi, la Bucureşti, pe strada Scărlătescu nr. 5. Acolo a găsit-o Daniel, un alt clujean prins în mrejele MISA. "Toţi angajaţii erau membri ai MISA, adunaţi de prin întreaga ţară. Cei din afara Bucureştiului erau cazaţi într-un ashram de pe strada Părăluţelor nr. 2. Într-un apartament de două camere stăteau 11 persoane. Băieţi şi fete. Fiecare era plătit cu salariul minim pe economie, din care i se trăgeau banii de chirie şi taxele pentru cursuri. Ce le rămânea nu le mai ajungea pentru nimic. După terminarea programului de lucru, aveau un program obligatoriu de studiu individual sau de meditaţie în grup. Practic, nu mai aveau timp pentru nimic altceva. Tot acolo mai lucrau alţi doi clujeni, un fost olimpic la Informatică şi o fost studentă, fată de familie bună", povesteşte Daniel.


Coşmarul unei căsnicii

Cristian V., din Iaşi, e un alt caz studiat de anchetatori. A săpat şanţuri lungi de 7 metri pentru a intra la o aniversare a lui Bivolaru. Fosta lui soţie, Amalia, a găsit un bilet în care Cristi îl ruga pe "Grig" să-i permită să participe la întrunire. Femeia a fost oripilată şi l-a întrebat de ce face aceste lucruri. "Tu nu poţi să înţelegi. Eu am o menire spirituală", îi repeta el.

Amalia şi Cristi s-au căsătorit în 1992. În 1994, el a început să participe la cursurile MISA. În următorii trei ani, ea a încercat pe toate căile să-l convingă să renunţe, dar Cristi spera că, într-o bună zi, vor merge amândoi în faţa lui "Grig". Punctul culminant l-a constituit mirosul puternic de urină pe care Amalia l-a simţit, la un moment dat, în preajma lui Cristi. Bărbatul ajunsese pe o treaptă spirituală "înaltă".

În încercarea de a-şi salva căsnicia, Amalia a mers pe urmele yoghinilor din Iaşi, pentru a afla adevărul. A mers la o întrunire, din curiozitate. "M-au simţit imediat că nu sunt de-a lor. Soţul meu îmi spunea că trebuie să trec prin mai mule etape spirituale, să accept ce se întâmplă acolo", spune Amalia. După ce a refuzat categoric această propunere, relaţia s-a răcit treptat. "Într-o zi, mi-a spus să vindem apartamentul, să-i dăm banii lui Grig, iar el ne va lua o casă în Bucureşti. L-am întrebat unde vom locui până când ne va cumpăra casă şi el mi-a spus că toţi stau în cămine. Aveam şi o Dacie, dar spunea că trebuie păstrată, pentru că Grig are nevoie de maşini. Am refuzat şi am fost de acord să divorţăm", încheie Amalia.

"Călăuza" către Dumnezeu

Printr-o adresă oficială, conducerea Ministerului de Interne recunoaşte că "la Poliţie s-au prezentat cetăţeni care au semnalat faptul că membri ai familiilor lor (fii, fiice, gineri, nurori şi părinţi) au aderat la MISA. Petenţii au declarat că persoanele care au aderat la MISA s-au înstrăinat de familie, s-au izolat, iar unii au suferit afecţiuni fizice".

Cum ar putea fi explicată, totuşi, influenţa lui Bivolaru asupra discipolilor săi? O posibilă cheie s-ar putea găsi chiar printre perceptele mişcării: "Prin Guru, Domnul Dumnezeu primeşte să ne slujească drept călăuză. El cunoaşte drumul şi ne va conduce până ce vom ajunge în pace la sfârşitul călătoriei noastre. Să ne oferim deci, în întregime, ghidării sale şi nu vom fi în primejdie să greşim drumul. Să facem din Guru lumina lui Dumnezeu şi vom găsi în el călăuza noastră. Dacă urmăm cuvântul său, nu ne vom rătăci deloc în viaţa spirituală. Noi avem făgăduinţa că, dacă Guru este canalul lui Dumnezeu pentru toate zilele şi pentru veşnicie, Dumnezeu nu va înceta niciodată să ne călăuzească prin intermediul Guru-lui. Cu ajutorul Guru-lui, Dumnezeu însuşi ne va conduce veşnicie".

O "libertate" şi o "beatitudine", de cele mai multe ori, plătite scump."Tantra-Yoga urmăreşte să integreze fiinţa în comuniune cu dumnezeirea... Nu înseamnă sex, ci iubire care implică partea amoroasă" - guru Gregorian BivolaruBăutorii de urină

O altă teorie MISA care stârneşte proteste prezintă urina ca pe un panaceu universal pentru purificarea fizică şi spirituală, printre practicile "iniţiaţilor" numărându-se şi băutul propriei urine. Dincolo de repulsia imediată trezită de un asemenea gest, se ascunde însă o practică milenară. În urmă cu două milenii, medicii romani Galen (129-199 î. Hr.) şi Pliniu (25-79 d.Hr.) recomandau mici cantităţi de urină proprie pentru tratarea anumitor afecţiuni. Metoda se regăseşte atât în Ayurveda, medicina clasică indiană, cât şi în cea tradiţională chineză. Se mai ştie că, în Persia, bolnavii erau trataţi nu numai cu urina lor, ci şi cu cea de urs, iar în India, oamenii beau "apa divină" a vacilor sfinte ca să-şi păstreze sănătatea. Adepţii acestui gen de tratament afirmă că terapia cu urină este valabilă într-o gamă largă de afecţiuni. În general, cei ce aplică tratamentul beau urina dimineaţa, pe stomacul gol, la 1-3 minute de la recoltare, eventual diluată cu puţină apă (distilată sau de izvor). Pacienţii beau între 200 şi 600 de mililitri pe zi, în funcţie de afecţiune.


"Urinoterapia e o practică străveche. Şi eu am băut urină, chiar în condiţii de detenţie, ca să mă pot menţine fizic, dar eu nu oblig pe nimeni să bea urina, e opţiunea fiecăruia"
- Gregorian Bivolaru, la B1 TV, în dialog cu Radu Moraru


Bivolaru neagă veridicitatea scenelor de sex în grup

Anul acesta, de ziua lui Bivolaru, 12 martie, aproximativ 4.000 de yoghini din întreaga ţară s-au adunat la Sala Polivalentă din Bucureşti, pentru a-i aduce un omagiu "guru"-ului. Printre meditaţii şi exerciţii de yoga, s-au consumat şi câteva scene care, o dată făcute publice, au scandalizat România. Scenele au fost filmate cu o cameră ascunsă şi apoi difuzate de postul B1 TV, în timp ce "sărbătoritul" era prezent în studio. Când filmul a fost difuzat a doua oară, Bivolaru nu a recunoscut ca fiind reale decât două secvenţe: una în care el nu mai avea ce să spună, cealaltă în care o yoghină goală alerga după un balon. "Sunt trucaje ca într-un film american în care corpul aparţine cuiva, iar capul altcuiva", a comentat el, referindu-se la "Forrrest Gump" - un film cu buget de milioane de dolari.

Într-una dintre scene, un grup de tinere în pielea goală, întinse pe spate şi cu picioarele larg desfăcute, aşteaptă să fie "fecundate". O altă yoghină, care joacă rolul albinei, trece pe la un grup de bărbaţi întinşi pe spate, cu o costumaţie reprezentând organul sexual masculin în erecţie. După ce culege "polenul" de pe acele falusuri, "albinuţa" trece pe la fete şi le atinge sau chiar le penetrează cu degetele. În tot acest timp, în jurul lor se aflau zeci de femei şi bărbaţi dezbrăcaţi, fiecare având "ataşat" câte un falus de aproape un metru.Renunţarea la toate, cel mai important precept

Orice învăţăcel care vrea să atingă Eliberarea Spirituală trebuie să memoreze şi să respecte cu sfinţenie câteva zeci de precepte, menite să-l călăuzească. Iată câteva:

- Renunţarea completă şi necondiţionată la toate lucrurile lumii (casă, familie, prieteni, proprietăţi, renume) este cu mult mai preţioasă decât oferirea celor mai mari bogăţii sub forma actelor de caritate;

- Trăirea extazului suprem, a stării de Eliberare Spirituală Ultimă, chiar şi pentru un singur moment, este cu mult mai preţioasă decât toate stările de plăcere rezultate în urma ataşamentului faţă de fiinţe umane, obiecte sau fenomene;

- Eliberarea de dorinţele şi ataşamentele obişnuite sunt absolut necesare dacă cu adevărat dorim să nu fim împiedecaţi de obstacole;

- Alătură-te trup şi suflet, fără a mai ezita, unui maestru spiritual care este înzestrat cu autentică putere spirituală şi care are o cunoaştere deplină;

- Caută-ţi refugiul într-o singurătate delicioasă care este pregnant încărcată de influenţe binefăcătoare (spre exemplu un ashram).Întâlnirea de primăvară

Dacă întâlnirile de vară, de pe Litoral, sunt obişnuite deja, doar de 7 sau 8 ani, la fiecare sfârşit de aprilie, adepţii lui Bivolaru se adună pe platoul Coronini, de lângă Băile Herculane, pentru a realiza o spirală menită să capteze energiile cosmice. Se prind de mână, într-o ordine prestabilită, în funcţie de zodia în care s-au născut. Apoi se aşază pe jos, se relaxează şi încep să mediteze. Spirala se face de două ori pe săptămână. Ceremonialul începe la ora 21 şi durează până la miezul nopţii.

Primarul oraşului Herculane, Ion Popovici, spune că nu a avut probleme cu yoginii: "Sunt oameni paşnici. Fiecare şi-a văzut de programul lui. Pentru noi a fost o perioadă benefică, fie şi numai datorită faptului că toate hotelurile au fost arhipline".False autorizaţii de la Minister

Pentru a da o "aură" de credibilitate mişcării, Gregorian Bivolaru a fluturat pe sub nasul adepţilor pretinse acte eliberate de Ministerul Sănătăţii. Conform unei adrese din 19 ianuarie 1990, el ar fi autorizat ca instructor yoga. Cu o altă adresă, datată 21 decembrie 1994, se certifică înfiinţarea comisiei yoga din cadrul ministerului. În funcţia de preşedinte al comisiei a fost numită Camelia Roşu, una din adeptele apropiate lui Bivolaru. "Ministerul Sănătăţii nu a autorizat Comisia de yoga şi parapsihologie, nu a avizat înscrierea ca personalitate juridică a Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut", precizează un comunicat oficial.Orgasmul "urinar" şi incestul ca "tabu"

Iată un fragment din stenograma conferinţei "Yoga" susţinută de Gregorian Bivolaru la Costineşti, în vara anului trecut. Documentul face parte dintr-un voluminos dosar consultat de CLUJEANUL. Întrebările le sunt atribuite discipolilor, iar răspunsurile lui Gregorian Bivolaru:

"- În timpul actului amoros, iubitul meu simte nevoia de a merge la baie. Asta se întâmplă destul de des şi este foarte neplăcut pentru amândoi. Ce se poate face?

- Eu v-aş sugera chiar să experimentaţi orgasmul urinar cu el. Chiar la baie, ca să nu mai aibă unde merge. Şi va şi pentru dvs. extraordinar, şi pentru el, şi s-ar putea chiar să descopere deliciile orgasmului urinar, pentru că probabil că pentru asta merge, cred că nu pentru altceva. Recurgeţi chiar la un plastic pe care să-l puneţi în pat (...)

- Vorbeşte despre incest. Ce consecinţe karmice are?

- Să ştiţi că incestul este oprit în toate tradiţiile numai datorită consecinţelor care apar în cazul fecundării, de abia de la acest nivel apar chiar şi consecinţele karmice ale incestului. Dincolo de aceasta, să ştiţi că incestul este doar un tabu care a fost fixat de societate pentru a opri anumite degenerări...".Sală de curs în bloc de familişti

Duminică, 20 octombrie, reporterii CLUJEANULUI au asistat la o şedinţă de yoga desfăşurată la principala sală de cursuri a MISA, în cartierul bucureştean Pipera. Cursurile se ţin la etajul patru al unui bloc de nefamilişti. Sala e dotată cu podea izolată termic, geamuri termopan şi aer condiţionat. Pe fosta casă a scărilor funcţionează trei chioşcuri, de la care cursanţii pot cumpăra broşuri de specialitate şi tot soiul de produse naturiste. La celelalte etaje, locuiesc familii modeste, care folosesc o scară de acces separată. Duminică, cursul fiind în desfăşurare, în jurul clădirii erau parcata maşini luxoase, pe care locuitorii cartierului sărăcăcios nu şi le-ar permite. Orice doritor de iniţiere în yoga poate asista la cursurile pentru începători. Trebuie doar să lase buletinul la intrare. Dacă este convins de ceea ce a văzut, se poate înscrie, contra unei taxe de 75.000 de lei.

La şedinţa de duminică au participat aproximativ 500 de persoane. Fiind vorba despre începători, cursanţii nu au făcut altceva decât să stea întinşi pe spate sau în "lotus" şi să facă exerciţii de meditaţie, în vreme ce un guru le explica cum circulă energia pozitivă prin corpurile lor. În schimb, la "avansaţi" şi "iniţiaţi", accesul străinilor este interzis.200 de adepţi la Cluj

În 11 octombrie 2002, în sala de sport a Liceului "Bathory" din Cluj a avut loc deschiderea "oficială" a cursurilor de yoga organizate sub tutela MISA. La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane, avansaţi şi începători. De altfel, acesta este numărul simpatizanţilor locali ai lui Gregorian Bivolaru.Mic dicţionar de termeni

ASHRAM - centru de practică yoga, de studii şi meditaţie, în India. Prin extensie, defineşte orice loc în care se întrunesc sau locuiesc practicanţii de yoga.

ELIBERARE SPIRITUALĂ - expresia defineşte suspendarea activităţii minţii, prin îndepărtarea tuturor dorinţelor. Pentru fiinţa care aspiră intens şi sincer la spiritualitate, eliberarea spirituală constituie unicul scop al existenţei.

GURU - maestru sau ghid, în special în domeniul spiritual

MANTRA - expresie onomatopeică a unor anumite aspecte esenţiale ale unei Puteri Cosmice sau ale anumitor forţe subtile, cosmice. Practica regulată, zilnică, a emisiei unei mantre purifică gândirea, accelerează progresul spiritual şi conduce la apariţia anumitor puteri supranaturale.

YOGA - termenul provine din sanscrită şi înseamnă "comuniune", "contopire". Prin extindere, defineşte o ştiinţă tradiţională a Orientului, fondată prin secolul 1 î.Hr., pe baza unor tradiţii care vizează integrarea armonioasă a fiinţei în univers, precum şi trezirea puterilor latente, paranormale. Yoga este şi rămâne un ansamblu de metode milenare sistematice, care vizează eliberarea definitivă a fiinţei umane.

 

 

Versiune mobil | completa