Presa britanică: "Clujul, campion mondial la dezvoltare"

Presa britanică: "Clujul, campion mondial la dezvoltare"

În urma unei analize realizate de revista britanică Monocle, preluată de Cotidianul, Clujul va fi unul dintre cele cinci locuri din lume ale cărui proiecte de dezvoltare vor ţine primele pagini ale ziarelor în 2008. Alături de Cluj mai sunt menţionate Malta şi trei oraşe din Suedia, Brazilia şi Vietnam.

Boom-ul economic, conform publicaţiei britanice, a pornit odată cu hotărârea guvernamentală de realizare a unor parcuri industriale ce pun la dispoziţie spaţii fără taxe şi de la investiţia de 60 de milioane de euro a companiei Nokia la Jucu.

Oraşul din inima Transilvaniei este văzut ca unul dintre cele mai importante centre academice şi industriale ale ţării şi cu o infrastructură bine dezvoltată ce îl conectează de restul Europei. Analiştii britanici sunt de părere că oraşul a reuşit să îşi păstreze forţa de muncă de-a lungul timpului, iar analistului Jon Levy de la Eurasia Group a ajuns la concluzia că marile companii se mută la Cluj datorită calităţii muncii şi a preţului scăzut.

"Muncitori din Moldova, Turcia şi China"

Cu toate acestea, clujenii sunt mai reţinuţi. Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj este de părere că în 2008 Clujul va rămâne fără forţă de muncă: “Oraşul se va dezvolta foarte tare şi scăderea forţei de muncă va trebuie compensată cu atragerea de oameni din Moldova, Turcia şi China. Una dintre posibilităţiile sporirii atractivităţii pieţei forţei de muncă ar fi acordarea de către municipalitate a unor locuiţe pentru tineri “.

Din punct de vedere imobiliar în 2008 preţurile vor stagna din cauza volumului foarte mare de construcţii noi. “Cele mai importante proiecte care se vor realiza anul acesta vor fi Tower de lângă hipermarketul Billa şi Bonjour Residence din cartierul Bună Ziua. Dar şi cele realizate în colaborare cu Primăria sunt pe lista celor mai importante mişcări din acest domeniu în 2008” a explicat Florentina Micu, de la agenţia Imobil Star.
Viceprimarul Boros Janos este de părere că dezvoltarea nu vine programat, iar Clujul trebuie să urmărească brandurile din acest domeniu în 2008 pentru ca puterea economică să crească. Unul dintre posibilele proiecte care ar aduce o dezvoltare întregului oraş ar fi cumpărarea de către municipalitate a unor terenuri ieftine, realizarea unei infrastructuri aici şi apoi atragerea investitorilor.

Clujul are nevoie şi de un teren de golf

"Conform previziunilor şi proimisiunilor din campania electorală Clujul este în plină dezvoltare. Sunt investitori extrem de interesaţi să vină în zona aceasta. În acest moment avem discuţii cu astfel de investitori, dar, din păcate, nu le putem face publice. În 2008, Clujul se va cunoaşte o importantă dezvoltare a industriei, dar şi a cercetării şi turismului", a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară.
Principalele obiective pentru 2008 ale Consiliului Judeţean sunt, conform lui Nicoară: dezvoltarea parcurilor industriale, a aeroportului, construirea unui nou stadion, a noului sediu pentru Filarmonică, dezvoltarea infrastructurii şi, nu în ultimul rând, realizarea unui teren de golf.

Clujul, centru financiar-bancar

Preşedintele Consiliului Civic Local şi finanţistul Iosif Pop vede în 2008 oportunitatea realizării unei instituţii bancare puternice clujene. "Investiţia se ridică la aproximativ un miliard şi jumătate de euro. Pe lângă aceasta înclin să cred că Nokia va aduce o serie de furnizori care vor investi la Jucu. În jurul acestui pol de dezvoltare vor fi atraşi şi alţi investitori. Nu este de neglijat nici realzarea unui centru financiar-bancar la Cluj", a detaliat Pop. Acesta a mai susţinut că extinderea Aeroportului va aduce o dezvoltare a zonei adiacente pe domeniile hotelier şi de depozitare. "Ar merge chiar şi realizarea unei zone libere lângă Aeroport", a mai spus Pop.

Agricultură nu, turism da

Omul de afaceri Liviu Florian, care a acumulat o avere de 20 de milioane de dolari investind în agricultură este de părere că direcţiile principale de dezvoltare ale Clujului sunt cele neglijate până acum. "Acestea sunt atât lipsuri cât şi oportunităţi. Mă refer în special la domeniul serviciilor, unde sunt probleme. Se va dezvolta şi industria şi construcţiile. În ceea ce priveşte agricultura, în Ardeal este o problemă. Nu prea sunt rentabile nici creşterea animalelor şi nici culturile de plante. O dezvoltare mai importantă se va înregistra în turism", a conchis Florian.

 

 

Versiune mobil | completa