Primăria Cluj-Napoca analizează construirea unui pasaj rutier de 2,7 km, pe sub centrul oraşului

de Pacala Dana - Mediafax, Vasile Magradean

Foto: Publimedia//Octav Ganea

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, în şedinţa Comisiei de Urbanism, că municipalitatea a comandat un studiu privind construirea unui pasaj rutier subteran, pe sub centrul municipiului, pe o lungime de 2,7 kilometri.

"Sunt trei variante de lucru, cu costuri cuprinse între 329 de milioane de euro şi 492 de milioane de euro. Prima variantă ar fi cea optimă, pornind de pe strada Clinicilor până la Biserica Sfântul Petru, în cartierul Mărăşti. Soluţiile tehnice vor intra în analiza departamentelor din Primărie şi apoi vom decide în ce măsură se poate intra în etapele următoare, de pregătire a studiilor de prefazibilitate şi fezabilitate. Este un proiect care va fi finanţat din fonduri europene şi se va întinde pe două cicluri bugetare ale UE, începând din 2014, dar va presupune şi o finanţare naţională şi locală. Proiectul poate fi realizat în 53 de luni din momentul demarării lucrărilor, plus o perioadă anterioară de pregătire a proiectului şi a licitaţiei", a spus Boc.

Potrivit acestuia, proiectul ar rezolva problema traficului rutier şi a zonei pietonale din centrul municipiului Cluj-Napoca.

"Cu toţii ne dorim să avem o zonă pietonală în centrul oraşului, să ajungem mai repede dintr-o parte într-alta a oraşului, să nu mai trecem prin centru cu maşina, dinpre cartierul Mănăştur spre aeroport sau invers. Dorim să avem în centru o zonă pietonală deschisă şi modernizată. Pentru asta avem nevoie de soluţii. Studiul este un prim document de lucru. Este cel mai complex proiect al municipiului, iar aceasta este menirea unei primării, să se gândească la viitor. Trebuie să ne gândim la perspectiva de dezvoltare a oraşului în următorii 15 ani", a subliniat Boc.

Studiul comandat de Primăria Cluj-Napoca a fost realizat de o firmă din Franţa, care a primit 14.000 de euro pentru realizarea lui.

 

 

Versiune mobil | completa