S-a vândut încă o afacere “made in Cluj”: reţeaua Plus GSM

Plus GSM este al treilea partener Orange la nivel naţional

Reţeaua de 54 de magazine a dealerului de telefonie mobilă Plus GSM, al treilea partener Orange la nivel naţional, va fi preluată de fondul spaniol GED Capital, prin intermediul KAHN International, care administrează reţeaua Fonomat.

Conform evaluărilor unor specialişti din piaţă, valoarea tranzacţiei se situează între 10 şi 12 milioane de euro, dar fraţii Răzvan şi Tudor Cuc, proprietarii Plus GSM, nu au dorit să dezvăluie suma la care s-a perfectat vânzarea.

“Tranzacţia a avut ca obiect strict reţeaua de magazine, fără a include activele imobiliare ale companiei sau activitatea de distribuţie”, a declarat Răzvan Cuc pentru ZF Transilvania. Omul de afaceri clujean a precizat că divizia Communicar nu a făcut obiectul tranzacţiei, aceasta rămânând în proprietatea sa. “În continuare, mă voi ocupa de Communicar şi voi investi în dezvoltări de proiecte imobilaire”, a arătat Cuc.

Communicar este un nou brand dezvoltat de fraţii Cuc şi cuprinde activităţile de import şi distribuţie de periferice GSM – carkit, bluetooth şi navigaţie. “Avem fixat pentru Communicar un obiectiv de 5,5 milioane de lei cifră de afaceri în 2008. De asemenea, vom intelsifica investiţiile în domeniul imobiliar, prin noi achiziţii de terenuri pentru dezvoltare, c]t şi prin construirea a noi spaţii de birouri”, a spus Râzvan Cuc.

Fraţii Cuc deţin aproximativ 1 milion mp de teren în Cluj-Napoca şi în vecinătate şi 4.500 mp de spaţii de birouri finalizate sau în construcţie. Compania clujeană a înregistrat o cifră de afaceri de 12 milioane de euro în 2007, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de anul anterior, când a realizat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Profitul net înregistrat de companie anul trecut s-a ridicat la 440.000 de euro. Compania Plus GSM a achiziţionat, în 2007, compania Avangarde din Timişoara, pentru a-şi dezvolta reţeaua teritorială de magazine în zona Arad, Timişoara şi Caraş - Severin. Compania a fost înfiinţată în 1994 de câtre fraţii Răzvan şi Tudor Cuc şi este partener Orange (Dialog) din 1998.

Fraţii Râzvan şi Tudor Cuc au luat decizia de a vinde reţeaua de magazine a Plus GSM considerând că piaţa românească de telefonie mobilă va suferi un recul. “Am luat în considerare fie achiziţia concurentului Vegastel, care activa cu peste 50 de magazine în Moldova, fie vânzarea Plus GSM către un fond de investiţii”, a declarat Râzvan Cuc. Potrivit acestuia, piaţa românească de telefonie mobilâ este influenţată de creşterea penetrării la nivelul populaţiei la peste 90% dintre utilizatori, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a numărului de abonamente. Alţi factori reprezintă creşterea numărului de puncte de vânzare la peste 2.700 de unităţi, dublu faţă de Polonia, de exemplu, raportat la numărul de locuitori şi intensificarea concurenţei între operatorii de GSM.

“Am ajuns la concluzia că în viitorul apropiat piaţa va suferi un recul, mulţi dealeri medii şi mici urmând a da faliment sau a fi asimilaţi de către cei mai mari, am decis separarea activităţii de retail de cea de distribuţie şi de activităţile din domeniul imobiliar”, a declarat Răzvan Cuc.

Reţeaua de magazine GSM Fonomat este controlată de fondul de investiţii GED EAstern Fund II şi cuprinde 110 magazine, formate prin preluarea şi integrarea anul trecut a trei reţele de parteneri Orange. “Fonomat îşi propune să devină liderul pieţei partenerilor Orange”, a declarat Miguel Peralta, directorul general al companiei Fonomat.

GED este una dintre cele mai importante companii de management a fondurilor private de investiţii şi administreazâ fonduri totale de 300 de milioane de euro, principalele zone de investiţii fiind Peninsula Iberică şi sud-estul Europei.
 

 

Versiune mobil | completa