Se pregătesc ecranele

Cinema City va avea zece săli la Iulius Mall

Operatorul de cinematografe Cinema City International, care deţine 60 de cinematografe cu 503 ecrane la nivel mondial, va intra pe piaţa clujeană prin deschiderea a 10 săli de cinema în cadrul centrului comercial Iulius Mall, din Cluj. Anul trecut, Cinema City a intrat pe piaţa românească prin deschiderea celor 12 săli de cinema, în locaţiile Iulius Group din Timişoara şi Iaşi.
Potrivit reprezentanţilor Cinema City, proiectul din Cluj va fi cel mai mare dintre cele realizate până în acest moment în colaborare cu Iulius Grup pe piaţa din România.

“În cazul celorlalte două mall-uri am avut de-a face cu spaţii deja construite, astfel că nu am putut să realizăm proiecte mai mari. Deşi strategia noastră prevede ca proiectele pe care le realizăm să nu includă mai puţin de opt săli am intrat în proiectele din Timişoara şi Iaşi, deoarece avem o colaborare foarte buna cu Iulius Grup”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, ediţia de Transilvania, Corina Gonteanu, marketing manager, Cinema City România.

Planurile pe acest an
Planurile de dezvoltare ale operatorului internaţional mai prevăd pentru acest an deschiderea de cinematorgrafe în cadrul unor proiecte de tip mall din Bacău, Piteşti, Târgu-Mureş, Bucureşti şi Suceava. Cinema City şi-a bugetat investiţii de 88 de milioane de euro, până la sfârşitul lui 2008, principalele ţări în care compania se va extinde în perioada următoare fiind Polonia şi România. Potrivit reprezentanţilor companiei, cea mai mare extindere în perioada imediat următoare se va produce în România, unde compania va deschide 8 multiplexuri până la finele lui 2008, planurile pe cinci ani incluzând în total 15 proiecte.
Cinema City International este un holding olandez şi operează cinematografe multiplex în Polonia, Cehia, Ungaria şi Bulgaria. În plus, compania este cel mai mare operator de cinematografe din Israel, unde deţine 131 de ecrane în 23 de cinematografe multiplex.
Cinema City International a realizat anul trecut venituri de 161,3 milioane de euro, în creştere cu 12,2% faţă de 2006. Pe lângă vânzarea de bilete şi de concesiuni, compania generează venituri din distribuţia de film, din publicitate şi din proiecte imobiliare asociate afacerii cu cinematografe.

Iulius Mall Cluj se întinde pe o suprafaţă de peste 37.000 de metri pătraţi, iar investiţia s-a cifrat la aproximativ 60 milioane de euro. Mall-ul de la Cluj este cel de-al treilea construit de Iulius Group în România, după cele de la Iaşi şi Timişoara. În iunie 2007, compania a demarat construcţia Iulius Mall Suceava, care va avea în prima etapă o suprafaţă închiriabilă de 45,000 mp şi a cărei inaugurare este prevăzută pentru octombrie 2008.

Opt săli pentru Atrium Center
Operatorul Cinema City International a încheiat, de asemenea, un parteneriat pe piaţa locală cu compania joint-venture între Dawnay Day Pan Terra şi Atrium Centers, dezvoltatorul proiectului Atrium Center Cluj. În urma acestei colaborări, Cinema City va opera opt săli de cinema în cadrul proiectului Atrium Center, al cărui termen anunţat de finalizare este primul trimestru din 2009. Cu o investiţie de aproximativ 85 de milioane de euro, Atrium Center Cluj va avea o suprafaţă totală construită de până la 96.000 de metri pătraţi.

Proiectul va include un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafaţă utilă de 10.000 de metri pătraţi, dar şi spaţii comerciale pe o suprafaţă de aproximativ 32.000 de metri pătraţi. Atrium Center Cluj va dispune de asemenea, de 850 locuri de parcare, opt săli de cinema, un club de fitness şi o sală de bowling.
Un alt operator de cinematografe, care se va lansa anul acesta pe piaţa clujeană este compania grecească Odeon Cineplex. Operatorul grec a semnat un contract cu dezvoltatorul Polus Center Cluj, urmând să investească aproximativ 20 de milioane de euro în patru multiplexuri, cu opt săli de cinema. Proiectul de la Cluj va avea o suprafaţă totală de aproape 3.000 de metri pătraţi şi va avea o capacitate de 1.640 de locuri.

“În acest moment nu putem face o estimare exactă a datei în care sălile de cinema vor fi operaţionale, deoarece trebuie să vedem mai întâi felul în care va arăta spaţiul care ne va fi livrat de Trigranit”, a declarat Irina Crişan, director general al Odeon Cineplex, filiala din România a companiei greceşti. Reprezentanţii Polus Center Cluj au declarat că săptămâna viitoare vor livra spaţiile către Odeon, urmând ca operatorul să înceapă amenajarea sălilor de cinema.

Odeon Cineplex intenţionează să deruleze proiecte similare la Piteşti, Galaţi şi Constanţa. Filiala din România a companiei greceşti se numeşte Odeon Cineplex şi are sediul central în Bucureşti. Odeon este lider de piaţă în Grecia unde operează 85 de cinematografe cu peste 9.000 de locuri.
Valoarea totală a investiţiei în Polus Center Cluj a fost de 140 de milioane de euro, iar în 2006, TriGranit Development Corporation a vândut complexul comercial Polus Center fondului austriac de investiţii Immoeast, valoarea tranzacţiei fiind de 210 milioane de euro. În urma acestei tranzacţii, Trigranit se va ocupa în continuare de administrarea mall-ului, Immoeast urmând să fie proprietarul şi beneficiarul chiriilor percepute în Polus Center Cluj.

Sursa: zf.ro

 

 

Versiune mobil | completa