„Criptă pentru Boris Davidovici”, în premieră naţională la Cluj

Foto: Biro Istvan

Un spectacol realizat după faimosul roman al scriitorului Danilo Kis va avea premiera românească miercuri, de la ora 20, la Teatrul Maghiar din Cluj. „Criptă pentru Boris Davidovici” este regizat de croatul Robert Raponja, care a montat recent şi la Teatrul de Păpuşi „Puck”.

Spectacolul redă desfăşurarea Marii Revoluţii din Octombrie, revoluţia comunistă rusească din 1917, din perspectiva lui Boris Davidovici Novski. Acesta e un fel de Don Juan, mai degrabă poet decât revoluţionar, iar destinul său e tipic pentru vremurile tulburi ale instaurării comunismului sovietic. Din figură legendară a Revoluţiei, Boris Davidovici devine el însuşi un „duşman al poporului”, anchetat de serviciile secrete.

Romanul „Criptă pentru Boris Davidovici” a apărut în 1967, a fost multipremiat şi tradus în 20 de limbi. De altfel, Danilo Kis (1935-1989) este considerat unul dintre cei mai importanti autori europeni contemporani. A scris, printre altele, „Enciclopedia morţilor”, un volum de povestiri tradus şi în română, sau „Grădina, cenuşă”. Kis este exemplul tipic de scriitor al spaţiului central-european, foarte ataşat identităţii sale iugoslave, dar şi legat de valorile trans-culturale ale „Mittel-Europei”.

În distribuţia spectacolului de la Teatrul Maghiar figurează, între alţii, Áron Dimény, Levente Molnár, Enikő Györgyjakab, Andrea Vindis, Ervin Szűcs, Csilla Varga, Tünde Skovrán şi Hilda Péter. Dramaturgul montării este Andras Visky. Scenografia a fost concepută de Carmencita Brojboiu, coregrafia de Vava Ştefănescu, muzica de Massimo Brajkovic.

Reprezentaţia de miercuri va fi tradusă simultan la căşti în limba română, ca şi următoarea, din 30 mai.

 

 

Versiune mobil | completa