Poveşti de dragoste cu lesbiene la Festivalul Serile Filmului Gay

Imagine din pelicula "East side story", care va putea fi vizionată la Cluj în cadrul Festivalului Internaţional "Serile Filmului Gay"

Între 13 şi 19 octombrie, Clujul va fi gazda celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional "Serile Filmului Gay". Chiar dacă locaţia evenimentului nu a fost deocamdată stabilită, urmând să fie anunaţată abia în luna septembrie, organizatorii au prezentat programul festivalului, care se va desfăşura sub motto-ul: "Aceiaşi oameni. Aceleaşi idealuri. Doar în aparenţă diferiţi!" Potrivit lui Lucian Dunăreanu, directorul festivalului, până în prezent s-au înscris în competiţie 30 de filme, la cele trei secţiuni: scurt metraj, documentar şi film artistic de lung metraj. Din cele 30 de titluri de filme, din 16 ţări, care vor fi prezente la Cluj în luna octombrie, 11 au ca subiect poveşti de dragoste dintre femei lesbiene. "Această ediţie a festivalului pare a fi dedicată femeilor. Restul filmelor au ca temă viaţa persoanelor gay, transgender, bisexuale, sau pur şi simplu sunt filme documentar despre mişcarea LGBT", a mai precizat Dunăreanu.
Între aceste producţii se numără şi două pelicule româneşti. Este vorba despre un lungmetraj cu temă gay, intitulat "TRIP", care va avea premiera chiar în cadrul festivalului, dar şi scurtmetrajul "Radu+Ana" al regizorului Paul Negoescu. Mai mult, cei interesaţi de acest eveniment, deja cu tradiţie la Cluj, vor putea să vizioneze şi filme din Statele Unite, Canada, Argentina, Japonia, Spania, Germania, Franţa, Cehia, Norvegia, Suedia, Olanda, Finlanda şi Marea Britanie.

De asemenea, Serile Filmului Gay vor aduce în luna octombrie, în premieră la Cluj, şi filmul "East Side Story", al regizorului Carlos Portugal, peliculă ce a făcut furori la festivaluri internaţionale din străinătate. Filmul se inspiră din cunoscutul musical "West Side Story", în care conflictul se desfăşura între italienii şi portoricanii unui cartier din New York, pe când în pelicula care vine la Cluj este vorba despre relaţiile dintre locuitorii latino ai unui cartier din Los Angeles şi nou-veniţii, homosexuali. "East Side Story" este un film care s-a bucurat de o mare apreciere în Statele Unite şi a fost prezent la numeroase festivaluri cu tematică latino şi gay.
Un alt film care nu trebuie ratat în cadrul festivalului este "A domicilio", produs în Spania în 2007 de regizoarea Mariel Marcia. Pelicula o are ca protagonistă principală pe Rosa, care o invită pe Flor la o cină cu sushi, vin alb şi muzică.
În deschiderea festivalului va rula pelicula "The Gymnast", care prezintă povestea a două femei care îşi descoperă iubirea. Filmul a câştigat nu mai puţin de 16 premii la diferite festivaluri internaţionale.
Evenimentul va conţine şi Gala Premiilor Gay, care va avea menirea de a premia personalităţile publice care au sprijinit comunitatea LGBT din România.

 

 

Versiune mobil | completa