Sfinţi ascetici în centrul oraşului

Foto: Claudiu Groza

Numele lui Marian Furtună e cunoscut în mediile ecleziastice clujene. Artistul a realizat pictura interioară a numeroase lăcaşe de cult nu doar din judeţul nostru, ci şi de prin Maramureş sau Bistriţa-Năsăud.

Marian Furtună este însă şi un fin plastician, calitate pe care o demonstrează ampla sa expoziţie de la Muzeul de Artă, „Iconosemne”, care va fi vernisată joi, de la ora 18.

Experienţa picturii sacre îi dă ocazia artistului să creeze un adevărat „discurs exegetic” plecând de la tehnici şi teme tipice icoanei ortodoxe de sorginte bizantină.

Furtună respectă mare parte din canoanele picturii religioase, însă temele sunt filtrate printr-o viziune personală, extrem de pregnantă, dar deloc ruptă de tradiţie. Dimpotrivă, filiaţia e evidentă peste tot, fie în cromatica superbelor lucrări, fie în compoziţia acestora.

Ce e particular în creaţia tânărului artist e ascetismul marcat al „personajelor” sale. Personaje uscate de sfinţenie, cum se spune în popor, contorsionate parcă sub apăsarea nevoilor şi grijilor omeneşti pe care şi le-au asumat. Fiecare din acestea pare să ispăşească păcatele omenirii. Dar siluetele lor filiforme şi diforme nu inspiră milă, ci respect, veneraţie. Fireşte, avem de-a face cu o expoziţie laică, pentru că Marian Furtună prelungeşte discursul plastic religios într-o grilă proprie, aducând spiritul artei creştine în cetate.

Lucrările au o cromatică ce probează virtuozitatea artistului. Culorile icoanei ortodoxe capătă în aceste tablouri o luminozitate aparte. De la veşmintele în tonuri ample de roşu ori albastru la fundalurile aurii sau plin-galbene, de la triptice la crucifixuri şi de la compoziţii tematic-creştine, precum botezul, la studii de culoare se edifică în faţa privitorului un întreg univers spiritual.

Marian Furtună este clujean, absolvent al secţiei de pictură de la Universitatea de Artă şi Design, în 1999. Şi-a făcut „ucenicia”, încă din studenţie, participând la restaurarea frescelor celebrei mănăstiri Moldoviţa. A avut mai multe expoziţii colective şi câteva „personale” dar, după propria-i mărturisire, „Iconosemne” e evenimentul personal cel mai important de până acum.

Expoziţia, al cărei curator e Călin Stegerean, va fi deschisă până în 2 februarie şi merită vizitată. Imaginile alăturate pot fi convingătoare.

 

 

Versiune mobil | completa