Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan şi-a ascuns suferinţa chiar şi în familie. Citeşte povestea spusă de fratele lui

Fost fotbalist de performanţă, actualmente maseur la "U" Cluj, fratele regretatului Ovidiu Iuliu Moldovan a povestit pentru CLUJEANUL amănunte inedite din viaţa fostului mare actor.


"Noi am fost trei fraţi vitregi, dar născuţi de aceeaşi mamă. N-am dus o viaţă uşoară. Primul soţ al mamei mele, Iuliu Moldovan, tatăl natural al lui Ovidiu, a fost luat prizonier în război şi ucis de hortişti. Fratele meu, care acum nu mai este, s-a interesat mult de soarta tatălui, dar în cele din urmă n-a aflat nimic de el... ce a păţit exact, unde a murit. Din iubirea faţă de părinte, precum şi din cauza faptului că mai exista un actor în Cluj cu acelaşi nume, şi-a adăugat <> în nume. În acte, pe fratele meu îl chema doar Ovidiu Moldovan", povesteşte, trist, Mircea Moldovan.


"Nu ştiam că are ciroză"


Moartea mamei, survenită în 1995, a sfâşiat inima lui Ovidiu Iuliu Moldovan. "Noi eram foarte mămoşi. După ce a murit mama, Ovidiu s-a închis în el, s-a retras. A refuzat să mai joace în filme şi a apărut doar în spectacole de teatru şi poezie. Era atât de închis în el încât nu am ştiut că are ciroză. Ştiam că suferă doar de diabet. Duminica seara am vorbit cu el, luni a fost internat şi miercuri a murit. Nici n-am bănuit că avea probleme", continuă să-şi depene amintirile fostul sportiv.


Despre relaţia dintre fraţi, Mircea spune că a fost una strânsă: "Ne vedeam ori de câte ori mergeam la Bucureşti, dar discutam despre casa părintească, despre oamenii din satul lui natal, Sărmaşu, dar niciodată de teatru. Chiar avea un proiect să amenajeze casa părintească, dar, săracul, nu a mai apucat".

 

Ovidiu Iuliu Moldovan era foarte mândru că este ardelean şi şi-a păstrat accentul până în ultima zi a vieţii. "Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Dan Piţa, Caramitru... Îi suna şi le zicea:  O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!. Şi ei veneau şi petreceau. Cu el m-am întâlnit odată şi în Italia, în '92. Eu lucram acolo şi Ovidiu a venit cu un spectacol la Milano, Trilogia antică . A stat o săptămână", rememorează Mircea.

 

A învăţat meserie la RomaDeşi era fratele unuia din cei mai celebri actori români, Mircea Moldovan nu a avut viaţa presărată cu petale de trandafiri. După ce a terminat junioratul la CFR, a jucat fotbal la mai multe echipe, printre care Minerul Rodna, Viitorul Cluj şi Gloria Bistriţa. În perioada în care era legitimat ca fundaş central la marcaj la Gloria, a avut ocazia să "ţină" câţiva forbalişti de legendă: Dobrin, Cămătaru, Dudu Georgescu, Dumitrache... Timp de şase luni, a fost coleg de cameră cu Gabi Balint.

 

"Am fost şi într-un stagiu de pregătire cu Universitatea Cluj, dar, în cele din urmă, nu s-a mai realizat transferul", spune el. Mircea Moldovan a fost căsătorit cu o balerină din Constanţa, cu care are o fetiţă, Bianca Moldovan, la rândul ei balerină, la Opera Română din Bucureşti. După revoluţie a plecat să muncească în Italia, iar relaţia sa cu soţia s-a răcit, ajungându-se la divorţ.

 

A revenit la Cluj în 1994, a fost ospătar, apoi antrenor secund la Sticla Turda, după care s-a reîntors în Italia, la Roma: "Am lucrat doi ani şi jumătate ca maseur la o echipă din ligile inferioare, Real Morandi, dar şi la o echipă profesionistă de fotbal în 5, Lidense. I-am cunoscut pe Totti, pe Bruno Conti, pe Rizzitelli, pe somităţile de la Roma".

 

În decembrie 2006, a pornit din nou spre Cluj, decis să se stabilească "acasă". A început o poveste de dragoste cu o fostă înotătoare, Tatiana Dănilă, cu care intenţionează să se căsătorească. Şi, pentru că nu poate sta departe de terenul de fotbal, s-a angajat la "U", unde face meseria pe care o cunoaşte aproape la perfecţie: masajul.
 

 


 

A jucat în 42 de filmeOvidiu Iuliu Moldovan a urcat rareori pe scena Teatrului Naţional din Cluj, dar este cunoscut publicului de aici prin cele 42 de filme artistice în care a jucat. Printre ele, "Profetul, aurul şi ardelenii", "Artista, dolarii şi ardelenii", "Pruncul, petrolul şi ardelenii", "Castelul din Carpaţi", "Misterele Bucureştilor", "Horea", "Secretul lui Nemesis" sau "Sosesc păsările călătoare".

 

A primit premiul Uniter pentru întreaga sa carieră, precum şi Ordinul "Steaua României" în grad de cavaler, conferit post-mortem de Traian Băsescu. A decedat în 12 aprilie 2008, fiind înmormântat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.
 "Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult"
- Mircea Moldovan

 

 

Versiune mobil | completa