Cine a câştigat războiul mall-urilor

Sutele de milioane de euro investiţi, cursa pentru finalizarea cu prioritate a construcţiilor, campaniile publicitare fără precedent au generat un interes uriaş concretizat într-o cifră record - peste 2,5 milioane de vizitatori au trecut pragul celor două complexe comerciale în primele săptămâni de la inaugurare.

2,5 milioane de vizitatori
De mai bine de opt ani de controverse şi procese, legate de modul în care fost obţinut terenul de la Şapca Verde, Polus Center a început anul trecut construcţia centrului. Chiar dacă a pornit cu o mică întârziere faţă de concurenţă, cel mai mare mall pe un singur nivel din România, aflat la ieşirea din Cluj-Napoca înspre Oradea, a fost inaugurat primul, pe 12 octombrie 2007. De atunci i-au trecut pragul peste 1,5 milioane de vizitatori.

Deschis pe 10 noiembrie, Iulius Mall a recuperat rapid terenul pierdut. În doar trei săptămâni de la deschidere a strâns peste 1 milion  de vizitatori. Situat în cartierul Gheorgheni, Iulius este structurat pe patru nivele -  demisol, parter, etaj şi terasă. Decizia de a amâna deschiderea complexului, s-a dovedit, în cele din urmă, inspirată pentru cei de la Iulius Mall. Gradul de interes a crescut, iar campania agresivă de publicitate a dat roade. În ziua deschiderii, Polus Center a adunat 73.216 vizitatori, în timp ce pragul Iulius Mall a fost trecut, tot în ziua inaugurării, de 160.000 de clujeni. La două zile după deschidere, cel dintâi a strâns peste 200.000 de vizitatori, iar cel din Gheorgheni a avut cu 100.000 mai mulţi muşterii.

2 milioane de euro în publicitate
Cum s-a ajuns la aceste cifre? Iulius Mall a cheltuit pentru campania de promovare nu mai puţin de un milion de euro: bannere publicitare în tot oraşul, fluturaşe pe mijloacele de transport în comun şi pagini întregi în toate ziarele locale (inclusiv prima pagină sau supra-coperte). Cu o zi înainte de deschidere şi în ziua inaugurării, în momentul în care cele mai aglomerate semafoare din oraş arătau culoarea roşie, pe trecerea de pietoni apărea o pancardă ţinută de un pieton, cu textul "Probleme cu soacra ? Fă-i un cadou de la Iulius Mall".

Cei de la Polus Center au investit într-o campanie de publicitate mult mai complexă o sumă apropiată de cea a celor de la Iulius Mall. Cu câteva luni înainte de deschidere, au apărut primele reclame, un "Servus" generic, sub forma de bannere sau machete publicitare în diverse publicaţii. La început, nimeni nu ştia despre ce e vorba, dar pas cu pas, misterul a fost dezvăluit. "Servus" s-a transformat în "Servus, ne vedem la Polus Center". Bannere în ziua deschiderii au avut şi cei de la Polus, dar de această dată ele se aflau pe trotuar, tot în zone aglomerate.

Cine preferă Iulius Mall...
Care au fost primele impresii ale vizitatorilor? Iulis Mall a punctat la capitolul design, dar a beneficiat şi de avantajul amplasării. "Iulius Mall e mai frumos, construcţia e mult mai impresionantă decât cea din Floreşti", a explicat Horia Simu, directorul Serviciul de Ambulanţă a judeţului Cluj. "Polus Center e aşezat prea pe lungime. Iulius Mall îmi place, pentru că are un design interior impresionant, are parcare subterană şi nu trebuie
să mai ies afară după ce am parcat. Şi magazinele parcă sunt mai bune în cel din Gheorgheni", a explicat Mihaela Bojiţă, soţia rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Marius Bojiţă.

"E un altfel de concept Iulius Mall şi e foarte bine amplasat. Mă plictisisem să trebuiască să traversez tot oraşul pentru a ajunge la Cora sau la Polus", a explicat Horea Uioreanu, deputat PNL de Cluj. "Indiscutabil, Iulius Mall îmi place mai mult.  Arată a magazin occidental şi e primul pe verticală. Clujul avea nevoie de aşa ceva. E un adevărat oraş, plus că odată ce va avea si cinematograf va fi şi mai frumos", a explicat Hadrian Arion,
şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

... şi cine Polus Center
Cei care preferă Polus Center au menţionat preţurile mai mici, dar şi mărcile mai răsunătoare. "La Polus Center sunt branduri mai multe, gen Zara, Mango, Mark & Spencer, şi parcă stau mai bine la capitolul magazine", a explicat Stanca Gidro, şeful Baroului Avocaţilor din Cluj. "Îmi plac ambele mall-uri, dar pot spune că am fost mai mult la Polus. Eu de obicei mă orientez după preţurile cele mai bune", a explicat Remus
Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj-Napoca.

"Amândoua îmi plac, preţuri mici şi magazine foarte diversificate se găsesc în amândouă. Sunt moderne din punct de vedere al construcţiei şi se apropie de occident", a explicat Ioan Herdea Rus, şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca.

Bătălia de pe internet
Cele două mall-uri nu sunt diferite doar ca suprafaţă sau număr de magazine, ci se întrec până şi în site-uri. În timp ce Polus Center are o adresă dedicată (www.poluscentercluj.ro), la site-ul Iulius Mall se ajunge intrând de pe pagina "mama" (www.iuliusmall.ro). Cel dintâi mall a lansat site-ul în ziua deschiderii, dar pentru a semăna parcă cu centrul comercial, unele secţiuni se mai află încă în lucru chiar şi o lună şi jumătate mai târziu. În schimb, Iulius Mall a pornit o campanie de promovare pe propriul  site înainte de deschiderea magazinului: un ceas mare care număra cât timp a mai rămas până la deschidere, o listă cu toate magazinele şi reducerile pe care le oferă şi câte un clip nou în fiecare zi, în ultima săptămână, în care clujenii vedeau tot mai multe imagini cu interiorul.  Aceste clipuri au ajuns pe site-uri precum youtube la doar
câteva minute de la lansare, iar altele, neoficiale, realizate de cei care au intrat cu câteva zile înainte în centrul comercial au adunat sute de vizionări. În schimb, foarte puţine clipuri cu Polus Center  au ajuns pe internet, chiar dacă zeci de clujeni filmează zilnic fântâna arteziană.

Astfel, cel puţin deocamdată, Iulius Mall pare a avea un uşor avantaj de imagine în faţa celor de la Polus. Bătălia este, însă, doar la început. Cu atât mai mult, cu cât în competiţie se pregătesc să intre încă două proiecte.

Cine vine din urmă
Investitorul Dawnay Day a început deja lucrul la Atrium Center, cel de-al treilea mall din Cluj-Napoca. Situat pe bulevardul 21 Decembrie 1989, în locul fostei fabrici Someşul, Atrium Center prevede o investitţie de 85 de milioane de euro şi se estimează că va fi în primul semestru al 2009. Astfel, Atrium Center va fi cel mai aproape de centru dintre toate mall-urile sau viitoarele proiecte, va avea 120 de magazine dispuse pe  3 nivele şi
o terasă ce va fi transformată în spaţiu de recreere. Principalele atracţii vor fi un supermarket de 2.200 de metri pătraţi, un magazin electronic de 1.240 metri pătraţi, un cinematograf cu o capacitate între 8 şi 10 săli şi un centru  de bowling. Odată cu mall-ul pe locul fostei fabrici Someşul se va construi şi un hotel de patru stele.

Conform propriei prezentări, cel de-al patrulea centru comercial va fi construit lângã Piaţa Lucian Blaga şi Primăria Cluj-Napoca. Proiectul a fost deja premiat pentru designul său chiar dacă încă nu a început construcţia. Investiţia totală se ridică la peste 30 de milioane de euro, iar suprafaţa construită la 41.000 de metri pătraţi, din care 18.000 de metri pătraţi sunt închiriabili. Construcţia se va realiza pe un teren concesionat de la Consiliul Judeţean pe o perioadă de 49 de ani. Pe lângă spaţiile de retail şi servicii, Akademia Center va oferi spaţii de birouri de clasa A şi spaţii medicale moderne, situate la etajele superioare.

Primele efecte
Care sunt primele efecte ale deschiderii Polus Center şi Iulius Mall? "Cele două mall-uri îi vor determina pe clujeni să cumpere mult mai mult decât înainte, astfel că va exista un rulaj mult mai mare de bani. Din cauza concurenţei, ambele vor fi nevoite să recurgă la strategii de marketing, la reduceri şi la comercializarea unor produse de calitate pentru a atrage clienţii", a explicat Ovidiu Vâlceanu, consultant financiar la firma Sales
Consulting.

În acelaşi timp, dacă acum mall-urile sunt ceva foarte bun pentru clujeni, s-ar putea ca oraşul şi puterea de cumpărare să nu suporte încă două investiţii de acest gen. "Două sunt suportate pentru că s-au făcut foarte multe investiţii în ultimul timp în Cluj, dar e periculos să fie patru. Un exemplu concret e faptul că de când s-a deschis Iulius Mall, la Polus Center a scăzut numărul de vizitatori", a adăugat Ovidiu Vâlceanu.

Deja, după deschiderea Polus Center, preţurile apartamentului din Floreşti au crescut cu cel puţin 200 de euro. De la 700 - 750 de euro pe metru pătrat construit, s-a ajuns la 890 - 1.000 de euro, iar tot mai mulţi investitori se orientează spre aceea zonă.

Investiţiile au dus şi la o criză a forţei de muncă în domeniul comercial şi implicit la o creştere a salariilor în această ramură, acestea ajungând până la 800-1.000 RON. Mai mult, creşterea consumului poate determina şi o creştere a pretenţiilor salariaţilor din Cluj-Napoca (alţii decât cei care lucrează în mall-uri).

Starbucks, la Cluj
Una dintre surprizele pe care Iulius Mall le-a avut pregătite pentru clujeni a fost cafeneaua Starbucks. Este cea de-a treia din ţară şi va ocupa un spaţiu generos în cadrului mall-ului din Gheorgheni, dar se va deschide abia în ianuarie 2008 . Iniţial, Starbucks a dorit să închirieze un spaţiu în centrul comercial Polus, dar pentru că la momentul respectiv toate spaţiile erau ocupate, firma grecească s-a orientat spre Iulius.
Starbucks Coffee Company este cel mai cunoscut lanţ de cafenele  - 13.000 în lume, dintre care peste 1.000 în Europa - şi a intrat pe piaţa din România anul acesta în aprilie, în parteneriat cu firma grecească Marinopoulos Brothers. Compania Marinopoulos opereazăşi alte mărci de ţinută mondială, cum ar fi Marks & Spencer, The Beauty Shop/Sephora, FNAC si Dia.

Cifrele Polus Center
*Deschidere: 12 Octombrie 2007
* Investiţie: 140 milioane de euro
* Suprafaţă: 80.000 metri pătraţi
* Magazine: 194
* Cinematograf: multiplex Odeon cu 8 săli de cinema şi o capacitate de 1.640 de locuri.
Data de finalizare este  neprecizată.
* Hipermarket: Carrefour, ocupă 17.000 de metri pătraţi, dintre care 8.000 sunt destinaţi
zonei de vanzare
* Firme (exemplificativ): Media Galaxy, Domo, New Yorker, Zara, Mango, Pull and Bear,
Oviesse, Libri
* Restaurante: 1
* Fast food-uri: 7
* Locuri de parcare: 2.500
* Orar: 9 - 21.00

Cifrele Iulius Mall
* Deschidere: 10 Noiembrie 2007
* Investiţie: 75 milioane de euro
* Suprafaţă: 155.031 metri pătraţi
* Magazine: 150
* Cinematograf: multiplex Cinema City cu 10 săli de cinema şi o capacitate de 1.750 de
locuri. Data de finalizare este 1 martie 2008
* Hipermarket: Auchan, ocupă 13,915 metri pătraţi dintre care 10.000 sunt destinaţi
zonei de vânzare
* Firme (exemplificativ): Altex, Spider, Benetton, Diverta, Cărtureşti, Starbucks
* Restaurante: 3
* Fast Food-uri: 15
* Locuri de parcare: 2.230
* Orar: 9 - 22.00
 

 

Versiune mobil | completa