El dă viaţă sticlei. Superbele creaţii din nisip incandescent ale unui clujean

CREATIV. Prin topiri, răsuciri şi suflări, Mircea Sin îşi pune în practică cele mai bizare idei şi realizează obiecte cât se poate de complicate

“Ceea ce oamenii visează noaptea, noi executăm ziua”, e credinţa sticlarului Mircea Sin, care iese în evidenţă prin figurinele inedite în care suflă viaţă. Căluţi de mare, pahare cu pai, sfeşnice şi elementele zodiacului sunt doar câteva dintre creaţiile sticlarului din Turda. Tuturor acestor obiecte complexe sticlarul le dă naştere prin topirea, suflarea, întinderea sau răsucirea unor tuburi subţiri de sticlă termorezistentă, la temperaturi de peste 1.000° C.

 

A început la Turda

 

Pasiunea lui Mircea Sin a apărut acum 25 de ani, pe când lucra la o întreprindere de sticlărie din Turda. “M-am gândit să încerc şi pe cont propriu, să-mi dezvolt ca o mică afacere”, spune el. Astfel, a apărut Mircea &Fabtazy S.R.L., cu sediul într-o cămăruţă de la etajul casei sticlarului. Acolo, primele figurine care au fost create de mâinile sale sunt nişte sipci pentru ţigări cu modele mai deosebite. “La expoziţii, mărunţişurile au cea mai mare trecere. În prima fază lumea mă întreba ce sunt şi după ce le explic au mare priză la public”, povesteşte Mircea Sin. Sticlarul a realizat în primii ani şi figurine ce reprezentau berze cu copilul în cioc. “Le dădeam cadouri la colege când năşteau.

 

La pensionari le făceam câte o cârjă în mărime naturală. Era deja o tradiţie”, adaugă artistul. Cu timpul, el s-a afiliat Asociaţiei Meşterilor Populari, cu care a început să meargă la târguri. “Am încercat să fac obiecte şi mai populare, chiar dacă e destul de dificil”, spune sticlarul. El a creat nişte butoiaşe pe care a pus siglă un strugure, un fruct, ceva mai aparte care să-i dea un aspect artistic, dar şi popular.

 

“Totul e creaţie”

 

Fiecare obiect confecţionat de Mircea Sin are complexitatea lui. Munca pe care o depunde artistul este una migăloasă, dar şi mai deosebită comparativ cu sticlăria obişnuită, unde doar se suflă în formă. “Aici totul e din minte, e din creaţie”, explică artistul. Bărbatul primeşte cu mult drag şi sugestiile clienţilor. “Îmi place ca lumea să vină cu alte idei şi sugestii, pe care mă străduiesc să le pun în practică”, adaugă sticlarul.

 

Mircea Sin spune că e nevoie de multă pasiune pentru meseria lui; de răbdare, ambiţie, dar şi un soi de nemulţumire pentru a nu te plafona. Artistul petrece, astfel, de la 4 şi până la 10 ore în atelierul său, în care ideile devin realitate.

 

Inimă de sticlă

 

Printre lucrările pe care le-a executat Mircea Sin se numără nişte pahare cărora le-a ataşat un pai, tot din sticlă. “Fiecare om caută ceva mai special, ce nu găseşte în magazine. Acestea au formă mai deosebită, dar sunt şi utile”, explică sticlarul. Din ele se pot consuma chiar şi băuturi fierbinţi, fiind realizate din sticlă termoizolantă. Mai recent, artistul a venit cu ideea realizării întregului zodiac. Rac, balanţă, peşti, gemeni, acestea sunt câteva din figurinele pe care le-a creat.

 

“Încă nu am făcut tot zodiacul, dar am să încerc să îl termin pentru că este foarte potrivit ca şi cadou pentru zilele de naştere”, afirmă Mircea Sin. La categoria de comenzi inedite, artistul aminteşte de un tânăr care a venit la el cu un desen elaborat al unei inimi cu artere, pe care vroia să o dăruiască iubitei sale. Băiatul a ţinut să precizeze că doreşte ca inima să aibă şi utilitate şi să se poată bea din ea. “Aceasta era foarte complicată, ca o fotografie şi e mai greu să execuţi aşa ceva”, spune sticlarul.

 

Şef şi angajat

 

Mircea Sin nu s-a gândit să dea culoare figurinelor sale: crede că atunci se pierde naturaleţea lor. “În momentul în care colorezi obiectul, îşi pierde din farmec pentru că fiecare îndoitură, fiecare bucăţică de sticlă scoate la iveală şi munca depusă. În momentul în care l-ai vopsit, poate părea de plastic, turnat”, explică el.

 

Tuburile şi oxigenul pe care le foloseşte Mireca Sin în realizarea creaţiilor sale costă foarte mult. “Tuburi din sticlă nu se găsesc în România şi aduc prin intermendiul unor firme din Germania şi Cehia. Pentru acestea, se plăteşte şi transportul şi se ajunge la o sumă destul de mare”, spune el. Un kilogram de tuburi este cel puţin 9 euro.

 

“De aceea, mă obligă pe mine să ridic şi preţul pentru a fi rentabil”, explică bărbatul. Preţul obiectelor nu este foarte mare şi nu prea reflectă munca migăloasă pe care artistul o depune. Un sfeşnic poate să ajungă la 70 de lei, un pahar cu pai la 7-9 lei şi o figură de zodiac pe la 15 lei.

 

Deocamdată, Mircea Sin nu are niciun ajutor, copiii săi fiind ocupaţi cu şcoala şi cu alte pasiuni. Pentru moment, el comandă, el execută. Dar când iese din „cuptorul” în care lucrează, sticlarul ştie că a mai dat viaţă unei idei.

 Lupa Capitolina din sticlă

 

O figurină mai aparte pe care Mircea Sin a realizat-o este Lupa Capitolina. Văzând în oraş statuia, el s-a gândit să încerce să o realizeze. Chiar dacă la început nu i-a ieşit aşa de bine, cu timpul s-a perfecţionat. Pentru că pe statuie apar şi cei doi gemeni, artistul s-a gândit să includă obiectul în zodiac, la zodia gemenilor. Pe această figură, sticlarul lucrează în jur de două ore . “În munca aceasta nu te poţi grăbi, pentru că în momentul în care le repezeşti rişti să strici tot ce ai făcut până atunci”, spune el. Un astfel de obiect costă în jur de 15 lei.

 


 

Vezi în galeria foto cum creează Mircea Sin obiectele sale din sticlă

 

 

Versiune mobil | completa