Expediţii cu un preot

Expediţii cu un preot

Solymosi Zsolt este preot unitarian şi profesor de religie, însă a ales să nu ducă un trai rigid, plin de privaţiuni. El nu se mărgineşte în a sluji şi a preda, ci face expediţii pe bicicletă împreună cu elevii săi şi merge în ture pe drumuri greu practicabile cu maşina sa - un model de Audi despre care spune că e foarte rar. De parcă nu ar fi fost destul, Zsolt a înfiinţat un radio online şi a pus în scenă o operă rock.

De la bicicletă la Audi

De câţiva ani, Zsolt merge, împreună cu mai mulţi elevi ai Liceului Unitarian "Janos Zsigmond", în expediţii cu bicicleta prin ţară. În vara anului trecut, el şi elevii cărora le predă au parcurs peste 1.000 de kilometri în întreaga ţară, timp de 15 zile.

"Am încercat să explorăm, să cunoaştem şi să supravieţuim unul lângă celălalt", explică Zsolt. Expediţiile au chiar şi un blog (doar în limba maghiară), care poate fi accesat la adresa http://bicajzsuk.blogspot.com.
Înainte de fiecare tură de ciclism, Zsolt merge în "recunoaştere" pentru a stabili traseul, care include de multe ori drumuri comunale sau chiar trasee de tractoare. "Nu poţi pedala cu 35 de copii pe asfaltul circulat, astfel că trebuie să găsesc cele mai ascunse drumuri", menţionează preotul. Aşa a ajuns Zsolt să facă drumuri cu maşina pe teren accidentat: adevărate expediţii "off-road".

"Bolidul" care îl ajută pe preotul clujean în aceste ture este un automobil de care este foarte mândru - un Audi 200 Turbo Quattro, cu motor de 20 de valve şi 220 de cai putere: "Nu l-am modificat, aşa îl folosesc cum a ieşit din fabrică în '90. E o maşină foarte rară, doar câteva sunt în ţară, unul singur mai e în Cluj".

“S-a crăpat gheaţa sub noi”

În timpul turelor de off-road, Zsolt a trecut şi prin momente-limită. Explorând traseul de ciclism către pasul Rotunda, el a luat o curbă în pădure, când a apărut în faţa lui un camion imens care transporta lemne. "Drumul forestier era îngust şi pentru camion, cum să treacă şi pe lângă un Audi lat? La o margine prăpastie, la cealaltă pădure... M-am băgat cât am putut printre crengi şi camionul a trecut la milimetri de noi", zâmbeşte Zsolt. "Cel mai de râs lucru în toate astea e că aceste drumuri apar pe hartă ca drumuri judeţene!", observă el.

Zsolt a încercat "senzaţii tari" chiar şi în a doua zi de Crăciun din 2007. Până acum, el trecuse de două ori, în toiul verii, traseul de pe 67 C dintre Şugag şi Obârşia Lotrului (judeţul Alba). Acest drum judeţean este parte a aşa numitului Transalpina, "unul dintre cele mai pitoreşti drumuri din ţară".

"Trebuie trecute pârâuri şi câteodată sunt adevărate cratere în mijlocul drumului. Vara întâlneşti des oameni căutând senzaţii tari în jeepuri sau motociclete de marcă. Dar iarna... iarna nimeni nu se încumetă să încerce", spune Zsolt.

Dar el a făcut-o de Crăciun, împreună cu doi prieteni - Fery şi Mihai. S-au echipat şi, după prânz, trecuseră lacul de acumulare de la Oaşa. Îi despărţeau 18 kilometri de Obârşia Lotrului şi erau într-un loc unde pârâul ieşit din matcă îngheţase pe drum. "La un moment dat, am realizat că nici plugul nu poate trece mai departe prin apă, gheaţă, zăpadă, bolovani. Ne-am întors, însă înainte de a ieşi s-a crăpat gheaţa sub noi şi am rămas suspendaţi. Am legat maşina de brazi cu o chingă, am încercat să o scoatem ore în şir", rememorează Zsolt. Până la urmă au abandonat Audi-ul şi s-au îndreptat spre o cabană aflată la 10 kilometri în vale. Dimineaţă au continuat "operaţiunea de salvare" şi, cu ajutorul a două jeepuri, totul s-a terminat cu bine.

Operă rock şi radio online

Preotul clujean mai are şi alte pasiuni "lumeşti" pe lângă off-road şi ciclism. Anul trecut, în vară, el a pus în scenă o operă rock în care au jucat elevi ai liceului la care predă. În spectacol este vorba atât despre droguri, cât şi despre minorităţi şi perioada hippie. Producţia se intitulează "Un reportaj imaginar de la un festival pop din America" şi a fost scrisă, în 1973, de către Dery Tibor. "Este un text legendar, un fel de al maghiarilor", subliniază Zsolt.

El mărturiseşte că nu e străin nici de media online. În 2006, a pus bazele unui radio web, unitarianradio.ro, care emite 24 din 24, atât muzică (rock, jazz, blues, clasică) cât şi talk-show-uri în maghiară, română şi engleză.

Preot la două parohii

Profesia lui Zsolt însă nu e nici şofatul şi nici munca în radio. El e preot unitarian hirotonisit în 2001 şi slujeşte la două parohii de câteva zeci de enoriaşi în Bistriţa şi în satul clujean Chidea. "Nu cred doar într-o preoţie slujită în apropierea amvonului sau doar în interiorul bisericii. De aici se trag toate ideile mele


Bursier la Berkeley

Solymosi Zsolt s-a perfecţionat în media electronică creştină în anul universitar 2005/2006, la prestigioasa instituţie de învăţământ americană Berkeley (California), unde a ajuns cu o bursă. În weekendurile libere a ţinut slujbe la parohii de acolo, astfel că a călătorit prin 24 de state.

Cine sunt unitarienii?

Unitarianismul este una din ramurile protestantismului, fondată în secolul al XVI-lea. Fondatorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene din Transilvania, la Cluj, a fost Dávid Ferenc (1510-1579). Esenţa unitarianismului este toleranţa religioasă şi atitudinea fermă de a sprijini libertatea de conştiinţă. Una din caracteristicile unitarienilor este că faptul că cred în unitatea indivizibilă a lui Dumnezeu.Vezi filmul realizat după ultima tură offroad de Zsolt şi prietenii lui.
 

 

Versiune mobil | completa